Tichete sociale pentru elevi. Senatul vine cu schimbări pentru această categorie de școlari. Cine sunt beneficarii și ce se întâmplă cu bonurile valorice!

Școlarii până în clasa a IV-a inclusiv pot alege acum cum primesc tichete pentru educaţie. Senatul a decis, luni, că acestea se pot acorda pe suport electronic, în vederea achitării cheltuielilor din programul derulat în sistem public sau privat de tipul ”Şcoala după şcoală”.

21 dec. 2021, 20:32
Tichete sociale pentru elevi. Senatul vine cu schimbări pentru această categorie de școlari. Cine sunt beneficarii și ce se întâmplă cu bonurile valorice!

Tichete sociale pentru elevi. Proiectul de lege, care a fost votat cu majoritate de voturi – 122 de voturi ”pentru” şi o abţinere -, are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, precum şi modificarea unor prevederi legale din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.171/2020 privind modificarea şi completarea art.58 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011.

Tichete sociale pentru elevi. Senatul vine cu schimbări pentru această categorie de școlari. Cine sunt beneficarii și ce se întâmplă cu bonurile valorice!

Potrivit unui amendament, unităţile de învăţământ, prin decizia consiliului de administraţie, îşi pot extinde activităţile cu elevii după sau înaintea orelor de curs, prin programe ”Şcoala după şcoală”, dacă dispun de infrastructura şi de personalul necesare implementării acestor programe.

Pentru elevii până în clasa a IV-a inclusiv, părinţii, reprezentanţii legali sau, după caz, persoana care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea unui copil, pe perioada absenţei părinţilor, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, după caz, pot opta alege tichete pentru educaţie pe suport electronic în vederea achitării cheltuielilor din programul ”Şcoala după şcoală”.

Tichetele pentru educaţie pe suport electronic destinate programului ”Şcoala după şcoală” sunt tichete de valoare pe suport electronic finanţate din fonduri externe nerambursabile şi în completare de la bugetul de stat destinate exclusiv acoperirii parţiale sau integrale a costurilor aferente programului al cărui scop final este de a oferi sprijin familiilor sau persoanelor în îngrijirea cărora se află elevii până în clasa a IV-a inclusiv, precum şi de a contribui la îmbunătăţirea competenţelor educaţionale dobândite de aceştia în timpul orelor de şcoală.

Cerinţele privind emiterea, contractarea, utilizarea şi decontarea tichetelor pentru educaţie pe suport electronic se stabilesc prin ordin al ministrului Educaţiei emis cu cel puţin 3 luni înainte de începerea anului şcolar 2022-2023.

Ghidul solicitantului pentru programul naţional pilot de tip „Şcoala după şcoală” se elaborează de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în urma consultării cu Ministerul Educaţiei.

Pentru anul şcolar 2022-2023, criteriile de eligibilitate de acordare a tichetelor pentru educaţie pe suport electronic elevilor până în clasa a IV-a, inclusiv regulile de decontare în funcţie de zilele în care elevul a fost prezent în cadrul programului „Şcoala după şcoală” şi de fondurile alocate cu această destinaţie, precum şi lista documentelor justificative pe baza cărora se va realiza încadrarea acestora pe categorii se aprobă prin ordin al ministrului Educaţiei emis până la cel puţin 3 luni înainte de începerea anului şcolar 2022-2023.

Citește și: Tichete sociale de 1100 de lei pentru pensionari cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. În ianuarie, a 13-a pensie