Ţigările electronice, otravă pentru sănătate: poate provoca mutaţii în ADN

Ţigările electronice conţin trei compuşi dăunători pentru ADN care pot provoca complicaţii pentru sănătate pe termen lung, potrivit unui studiu publicat luni de revista de specialitate American Chemical Society, citată de EFE.

21 aug. 2018, 13:41
Ţigările electronice, otravă pentru sănătate: poate provoca mutaţii în ADN

Cercetători de la Universitatea Twin Cities din Minnesota (SUA) au identificat trei compuşi chimici periculoşi pentru ADN – formaldehida, acroleina şi metilgliozal – al căror nivel a crescut în saliva fumătorilor acestui tip de ţigări.

Pentru a determina expunerea la aceşti compuşi chimici cu care se confruntă cei care „vapează”, cercetătorii au analizat cinci utilizatori de ţigări electronice într-o analiză preliminară.

Ei au prelevat mostre de salivă înainte şi după o şedinţă de „vapare” de 15 minute şi au analizat mostrele în căutarea de substanţe chimice periculoase pentru ADN.

Pentru a evalua posibilele efecte pe termen lung ale şedinţei de vapare, echipa a analizat modul în care sunt afectate celulele din cavitatea bucală ale fumătorilor oferiţi voluntar, utilizând metode bazate pe spectrometrie.

Comparativ cu persoanele care nu fumează astfel de ţigări, patru din cinci utilizatori de ţigări electronice au demonstrat o creştere a deteriorării ADN legată de expunerea la acroleină, unul dintre cei trei compuşi identificaţi.

Acest tip de deteriorare a ADN-ului survine atunci când produse chimice toxice, precum acroleina interacţionează cu ADN-ul. Dacă celula nu repară deteriorarea pentru a putea interveni replicarea firească a ADN-ului, poate surveni cancerul.

Cercetătorii intenţionează să se implice într-un studiu mai extins, cu ajutorul unui număr mai mare de utilizatori de astfel de produse şi mai multe teste asupra compuşilor din ţigărilor electronice.

Potrivit unui raport din 2016 al Ministerului Sănătăţii din SUA, 13,5 % dintre copiii cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani, 37,7 % dintre elevii gimnaziali şi 35,8 % dintre adulţii tineri (18 – 24 ani) au fumat ţigări electronice, faţă de 16,4 % dintre adulţii mai vârstnici care nu au încercat astfel de ţigări.