TIMBRUL DE MEDIU intră în vigoare VINERI. Cât vor plăti şoferii

Timbrul de mediu - care are valori de la sub 50 de euro, pentru un autoturism nou Euro 5, la peste 2.500 de euro, pentru unul Euro 3 de 10 ani - intră în vigoare vineri, pe fondul multiplelor decizii de restituire a vechii taxe auto, care vor costa statul, anul acesta, 400 de milioane de lei, scrie Mediafax.
Filip Stan
14 mart. 2013, 19:40
TIMBRUL DE MEDIU intră în vigoare VINERI. Cât vor plăti şoferii

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 9/ 2013, care prevede plata unui timbru de mediu la înmatricularea maşinilor, intră în vigoare vineri, noul sistem de taxare înlocuind vechea taxă auto.

Prin aplicarea timbrului de mediu, Fondul de Mediu este estimat să crească faţă de 2012 cu 100 de milioane de lei, dacă românii vor cumpăra aceleaşi tipuri de maşini. Suma care ar trebui să ajungă la Administraţia Fondului de Mediu (AFM), din încasarea timbrului de mediu pe 2012, este estimată astfel la 700 de milioane de lei.

Pe de altă parte, în urma deciziilor definitive de restituire a vechii taxe obţinute în instanţă, statul va plăti anul acesta o sumă estimată la 400 de milioane de lei.

Administraţia Fondului pentru Mediu, care primeşte zilnic cereri de restituire a taxei, pe baza deciziilor definitive, atrage atenţia că solicitanţii trebuie să se adreseze administraţiilor fiscale pe raza cărora îşi au domiciliul fiscal, pentru a-şi primi mai rapid banii. La administraţia fiscală respectivă va fi plătită şi actuala taxă.

Cei care au plătit vechea taxă de poluare nu vor mai plăti timbrul de mediu, în timp ce persoanele cărora le-a fost restituită taxa vor plăti timbrul la prima transcriere.

Timbrul va fi plătit o singură dată, la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere, dar nu şi în cazul tranzacţiilor civile (moştenire sau partaj).

Noua formulă de calcul conduce la o creştere în medie de aproximativ 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi la o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru cele Euro 2, Euro 1 şi non-euro. Suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro.

La maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-Euro, practic, se va aplica vechii taxe de mediu o cotă de reducere între 60 şi 90 la sută, în timp ce în cazul autoturismelor Euro 3, Euro 4 şi Euro 5, timbrul de mediu va fi calculat, în principal, în funcţie de emisia de CO2 trecută în cartea de identitate a maşinii, luată în calcul în întregime, faţă de 30 la sută, cât avea pondere în vechea taxă.

Cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2 cu tehnologii mai învechite va fi mai mic decât cel actual, mergându-se pe ideea că aceste autovehicule au o durată scurtă de funcţionare şi, prin urmare, vor polua pentru un interval mai mic.

Taxa rămâne la cote similare pentru maşinile Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice nu va fi plătit nimic.

Ordonanţa stabileşte un cuantum diferit pentru maşinile cu motoare pe benzină şi pentru cele cu motorină, având în vedere că emisiile poluante din pulberi sunt mult mai mari în cazul motorinei.

Pentru automobilele cu norma de poluare Euro 5, valorile taxei sunt în medie egale, deoarece emisiile de pulberi sunt egale pentru cele două tipuri de combustibil.

Potrivit noului sistem de taxare, în cazul unui automobil Volkswagen Polo, cu motorizare de 1.500 cmc, Diesel, Euro 3, fabricat în 2001, timbrul de mediu va fi de 576 euro, iar pentru acelaşi automobil, fabricat în 2000, cu aceeaşi motorizare şi nivel de poluare, dar pe benzină, timbrul va fi de 425 euro.

Pentru un Ford Fiesta, fabricat în 2003, cu nivel de poluare Euro 3 şi motor de 1.400 cmc, timbrul de mediu va fi, pentru Diesel, de 823 euro, iar pentru benzină, de 933 euro.

Timbrul de mediu ajunge la 2.606 de euro în cazul unui Ford Mondeo din 2003, Euro 3, cu motor Diesel 2.000 cmc, şi la 2.915 euro în varianta motorului cu benzină de 1.800 cmc.

În cazul unui Logan Sandero nou, Euro 5, cu motor de 1.200 cmc pe benzină, se va plăti un timbru de mediu în valoare de 109 euro, iar pentru un autovehicul de acelaşi tip, dar cu motorină şi motor de 75 CP se va plăti un timbru de 52 euro.

Pentru un autoturism Polo nou, Euro 5, cu motor de 1.200 cmc, timbrul de mediu pentru benzină va fi de 60 euro, iar pentru motorină de 36 euro.

Pentru un automobil Dacia Duster nou, cu motor de 1.600 cmc, pe benzină, timbrul de mediu va fi de 269 euro, iar pentru unul cu motor Diesel de 110 CP, taxa va fi în valoare de 119 euro.

De la plata timbrului de mediu vor fi exceptate autovehiculele misiunilor diplomatice, persoanelor cu dizabilităţi, forţelor armate, forţelor de securitate a statului, jandarmeriei, poliţiei, ambulanţele, autovehiculele hibride şi electrice, cele istorice sau destinate competiţiilor sportive, precum şi cele donate autorităţilor statului cu titlu gratuit.

Sunt scutite, de asemenea, autovehiculele dobândite prin moştenire, în cazul în care aceasta a intervenit în intervalul de doi ani de la data deschiderii succesiunii.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, preciza că instituţiile administraţiei publice vor trebui să plătească, în schimb, noul timbru de mediu pentru autovehiculele din parcul propriu, nemaifiind scutite de la această taxă.

Modificările aduse taxei auto prin introducerea timbrului de mediu, adoptat de Guvern pe 19 februarie, au fost argumentate prin faptul că vechea formulă avea valori disproporţionat de mari pentru anumite zone de poluare, care nu ţineau cont de puterea de cumpărare a românilor, conţinea în calculul său, în afară de emisia de CO2, şi capacitatea cilindrică (deşi acest criteriu era deja taxat la impozitul pe maşină, plătit la administraţia locală), era discriminatorie şi atragea ameninţări cu infringementul din partea UE.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici