Timmermans: Comisia Europeană nu intenţionează să propună activarea Articolului 7 în cazul României

Publicat: Miercuri, 28 Februarie 2018 12:49 // Actualizat: Miercuri, 28 Februarie 2018 12:49 // Sursa: romaniatv.net

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că Executivul european nu intenţionează să propună activarea Articolului 7 în cazul României şi a încurajat autorităţile române să aplice recomandările din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), relatează Novinite.

 

 

În cadrul unei discuţii la Bruxelles despre relaţiile dintre Polonia şi Uniunea Europeană, Timmermans a subliniat că independenţa sistemului judiciar este o parte integrantă a asigurării statului de drept.

"Nu contestăm dreptul ţărilor membre UE de a-şi organiza sistemele judiciare, dar necesitatea de a reforma sistemul nu este niciodată o scuză pentru a impune controlul politic şi pentru eliminarea independenţei", a spus prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, potrivit agenţiei bulgare de ştiri Novinite.

La 20 decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez. Experţii Comisiei Europene afirmă că noile măsuri legislative din Polonia subminează independenţa justiţiei, oferindu-i ministrului Justiţiei dreptul de a numi şi de a destitui judecători ai instanţelor superioare. Bruxellesul denunţă şi reformele privind funcţionarea Tribunalului Constituţional din Polonia.

Frans Timmermans a precizat că Executivul european nu intenţionează să propună o măsură similară împotriva României, întrucât dialogul cu Bucureştiul se desfăşoară în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a încurajat autorităţile române să "depăşească ultima parte a maratonului" privind MCV, astfel încât Comisia să pună în aplicare intenţia de a renunţa la rapoartele de monitorizare.

"Asta le voi spune autorităţilor române: dacă faceţi tot ceea ce vă cerem, puteţi scăpa de MCV. Nu există niciun termen-limită pentru a renunţa la mecanism, acest lucru nu se întâmplă de la sine, românii trebuie să implementeze recomandările CE", a mai declarat Timmermans.

Frans Timmermans va avea pe 1 martie, la Bucureşti, întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu premierul Viorica Dăncilă, precum şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

În cel mai recent raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, publicat în noiembrie 2017, Comisia Europeană a subliniat faptul că "Guvernul şi Parlamentul de la Bucureşti ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului privind legile justiţiei şi să ţină seama, în mod corespunzător, de consultările desfăşurate în cadrul acestuia".

De asemenea, Comisia a precizat că "o situaţie în care independenţa justiţiei şi evaluările sistemului judiciar sunt considerate valoroase şi li se acordă atenţia adecvată, inclusiv prin avizele Comisiei de la Veneţia, reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor stabilite prin MCV".

La 7 februarie, Parlamentul European a organizat, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, dezbaterea cu tema "Ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România".

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Comisia Europeană Frans Timmermans justiţie România legi justiţie MCV
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
28 feb 13:26
Răspunde | Votează email 1 email
Gogu
Tabara cu „statul de drept”, ce a confiscat statul roman ca si parghii, a ramas cu cartoful FOARTE FOARTE FIERBINTE ! Teatrul chinezesc din mass-media nu prosteste pe toata lumea, acesta putand fi luat si ca o jignire la adresa inteligentei poporului roman. Daca ar vrea doar sa bage gunoiul sub pres, nu ar fi prea grav pentru Romania, tara rezistenta la regimuri autoritare. Problema e ca nu recunosc nimic, ceea ce inseamna DEZASTRUL pentru ei si cei care ii sustin din afara tarii. S-ar intelege actiunea lor, daca n-ar exista ODIOASELE PRACTICI din Justitie sau daca ar exista numai un loc izolat, unde si-ar anihila adversarii politici. Spectacolul abia incepe. E regretabil pentru Romania la 100 de ani, dar tocmai aceasta poate insemna aducerea pentru PRIMA DATA a Democratiei Reale pe aceste pamanturi. Documentele media cu evenimentele in curs trebuie pastrate, pentru a se revedea, in timp, la ce nivel INCREDIBIL poate ajunge MINCIUNA, FALSUL, MANIPULAREA. Stiti ceva de increderea sub 12%, pentru Johannis, Kovesi, DNA, Lazar, CSM ?
1
EUR
4.8336
RON
06 Aug
noapte 17 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H