Tineri cu care ne mândrim! Ana Antonia Tudose, interpretare magistrală la pian pe scena Conservatorului Regal din Bruxelles

Ploieșteanca Ana Antonia Tudose este unul dintre tinerii care duc numele României pe marile scene ale lumii. Este studentă la Conservatorul Regal din Bruxelles şi crede cu tărie că “muzica clasică e felul în care ne vorbește Dumnezeu”.

09 apr. 2023, 18:57

La începutul lunii aprilie, Ana Antonia Tudose a susţinut un concert în Sala Mare a Conservatorului Regal din Bruxelles, alături de pianişti renumiţi precum Marta Argerich, dar şi alături de instrumentişti români celebri precum violonistul Remus Azoiţei.

Prestaţia excepţională a Ana Antoniei Tudose şi a colegului ei Charles Coop au fost extrem de apreciate de cei aproximativ 300 de spectatori. Cei doi au interpretat magistral Concertul pentru pian no 1 compus de F. Liszt.

Tânăra artistă a urmat cursuri de masterclass cu mari pianiști precum Olga Kern, Piedro De Maria, Andrei Gavrilov, Elisabeth Leonskaja Josu de Solaun. A câştigat peste 50 de premii naționale, internaționale, dar consideră că cea mai mare realizare este, totuşi, admiterea la Conservatorul din Bruxelles.

Unul dintre cele mai importante proiecte ale tinerei pianiste este programul de recitaluri realizat în colaborare cu Institutul Cultural Român, în scopul promovării muzicii românești și a valorii școlii de pian din România.

Pe 5 septembrie 2014, Antonia a susținut un recital la Institutul Cultural Român din New York, recital care s-a bucurat de un real succes. O consecință a acestui succes a fost invitaţia făcută de Institutul Cultural Român din Paris să susţină un recital de Ziua Culturii Române, pe 15 ianuarie 2015.

Au urmat alte două recitaluri de înaltă ţinută, în 2017, la Budapesta și Viena. Pentru această remarcabilă activitate, Ana Antonia Tudose a fost recompensată de către Asociația “Romania Kultur und Sportiverein Wien” cu “Diploma de Excelență” – pentru promovarea culturii românești în Europa.

Cred că cea mai mare realizare este felul în care m-au educat părinții mei, în iubire și credință și omul care am ajuns astăzi este rod al acestei educații. Mă consider a fi o luptătoare, dar și un om cu frica lui Dumnezeu.

Faptul că părinții și profesorii care m-au îndrumat au crezut mereu în talentul și în pasiunea mea pentru pian m-a ajutat să nu renunț la a crede că pot urma această carieră„, declara Ana Atonia Tudose într-un interviu.