Tineri întreprinzători, sprijiniţi în continuare de Guvern, până în 2020

Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri a fost prelungit şi pentru perioada 2013-2020, în urma unei decizii luate în şedinţa de Guvern de marţi.

16 apr. 2013, 16:41
Tineri întreprinzători, sprijiniţi în continuare de Guvern, până în 2020

Cel puţin 550 de tineri întreprinzători vor beneficia anual de finanţare pentru înfiinţarea şi dezvoltarea de microîntreprinderi, banii urmând să fie asiguraţi de Ministerul Economiei.

„Având în vedere succesul de care s-a bucurat programul, de la lansare şi până în prezent, şi luând în considerarea necesitatea aplicării lui şi în următorii ani, Guvernul a aprobat prin Hotărâre prelungirea aplicării acestui program pentru perioada 2013-2020, pentru un număr de cel puţin 550 de beneficiari în fiecare an, prin asigurarea, din bugetul aprobat anual Ministerului Economiei a sumelor necesare pentru plata alocaţiilor financiare nerambursabile necesare”, se arată într-un comunicat al Executivului, citat de Agerpres.

CITEŞTE ŞI: Guvernul a adoptat ordonanţa privind măsurile de protecţie acordate angajaţilor disponibilizaţi

În februarie 2011, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, precum şi Hotărârea de Guvern privind implementarea actului normativ, prin intermediul acestuia urmând a fi sprijinite cel puţin 1.100 de firme noi, înfiinţate în 2011, de tineri debutanţi în afaceri.

Potrivit actului normativ, firmele pot contracta credite bancare pentru care pot primi garanţii de stat de cel mult 80% din valoarea creditului, dar nu mai puţin de 80.000 de euro.

Condiţiile de încadrare în categoria tânăr întreprinzător prevăzute de actul normativ adoptat de Guvern stipulează ca beneficiarii să fie tineri debutanţi în afaceri până la 35 de ani, să nu mai fi avut calitatea de acţionar sau asociat în vreo firmă, să aibă un plan de afaceri cu care să obţină punctajul necesar pentru calificarea în vederea obţinerii facilităţilor.

În plus, microîntreprinderea nou înfiinţată trebuie să aibă în obiectul de activitate cel mult cinci grupe de activităţi, cu excepţia intermedierilor financiare şi de asigurări, tranzacţiilor imobiliare, activităţilor de jocuri de noroc sau pariuri, producţia sau comercializarea de armament, muniţie, tutun, alcool, plante sau substanţe aflate sub control naţional.