Tinerii pleacă la foc automat din România. Cât îi costă să studieze în Germania, Olanda, Marea Britanie, SUA și China, în 2023

Din ce în ce mai mulți tineri au în plan „exilul economic". Din dorința unei vieți mai calitative, copiii românilor își doresc să plece după examenul de BAC, la studii, la universități de prestigiu din Europa și SUA. 
Irina Dumitrescu
20 iun. 2023, 17:09
Tinerii pleacă la foc automat din România. Cât îi costă să studieze în Germania, Olanda, Marea Britanie, SUA și China, în 2023

Tot procesul e destul de costisitor, dar pentru cei mai performanți tineri există și burse, respectiv diverse facilități.

Exodul „creierilor” are toate șansele să continue, din moment ce economia României, respectiv standarul mediu de viață al cetățenilor nu dă semne de îmbunătățire.

Pentru tinerii care vor să plece la muncă în afară, costurile se împart în două categorii: pregătirea pentru aplicare și costurile propriu-zise din timpul facultății. În categoria pregătirii pentru aplicare intră cheltuielile cu meditațiile, taxele de aplicare, costurile notariale și traduceri legalizate, precum și cheltuielile legate de obținerea vizei.

Odată admis la facultate trebuie achitate taxele de școlarizare și acoperirea cheltuielor de zi cu zi. În Europa, taxele de școlarizare nu sunt foarte mari, dar cheltuielile de zi cu zi pot ajunge la 1.000 – 1.500 de euro pe lună. În SUA, taxele de școlarizare sunt mai mari, dar majoritatea universităților oferă burse consistente, care includ cazarea și masa, scrie EduPedu.ro.

Cât costă să studiezi în Marea Britanie și UE

Taxele de studiu pentru universitățile din „Țara Lalelelor” sunt influențate de diverși factori, cum ar fi instituția, programul de studiu, naționalitatea și dacă studentul este înscris într-un program de licență sau masterat. Taxele de studiu pentru programele de licență la universitățile din Țările de Jos este de aproximativ 2.000 de euro pe an pentru studenții UE, de cinci ori mai puțin decât în Marea Britanie, acolo unde pentru a studia, tinerii își fac în general credite la stat.

În Germania, costurile sunt minime. Universitățile publice sunt în general gratuite, atât pentru studenții interni, cât și pentru cei internaționali. Cu toate acestea, studenții sunt obligați să plătească o taxă pe semestru, care acoperă costurile administrative și alte servicii oferite de universitate. Această taxă variază între universități, dar este de obicei între 100 și 400 de euro pe semestru. În schimb, universitățile private percep taxe de școlarizare, iar acestea pot varia de la câteva mii la zeci de mii de euro pe an, în funcție de instituție și programul de studiu.

Care sunt cheltuielile pentru studiul în SUA

Studiul la universități din SUA poate fi o experiență valoroasă, dar adesea vine la pachet cu costuri semnificative. Taxele de școlarizare variază în funcție de instituție și de programul de studiu. Universitățile publice în general au tarife mai mici. Universitățile private au taxe de școlarizare mai ridicate. În medie, taxele de școlarizare pentru un program de licență pot varia între 10.000 și 60.000 de dolari sau mai mult pe an.

Pentru studenții internaționali care doresc să studieze în SUA, universitățile oferă numeroase burse, care acoperă costurile legate de școală, inclusiv manuale, dar și cheltuielile de zi cu zi – cazare, masă etc.

Harvard, Yale, Princeton, Standford și MIT se numără printr universitățile de prestigiu care oferă astfel de burse.

Cât costă să studiezi în Asia

În China, anul școlar costă între 2.500 și 10.000 de dolari, în Japonia între 4.000 și 8.000 de dolari, în Coreea de Sud 3.000 – 8.000 de dolari.

În România, taxa de școlarizare la majoritatea facultăților este de 800 de euro.

Potrivit celor mai recente studii, 75% dintre tinerii români, absolvenți de Medicină, pleacă în străinătate să muncească.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Bestia din trafic îi face pe români să tremure de frică. Consecințe grave
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici