Tipul de cancer care este depistat tardiv în rândul tinerilor. Semnele pe care nu trebuie să le ignori

Cancerul este o afecțiune tot mai comună, indiferent că vorbim despre persoane care au o vârstă înaintată sau facem referire la tineri. La nivel mondial sunt dezvoltate campanii de prevenție, dar cu toate acestea, există un tip de cancer care este depistat tardiv în rândul tinerilor.

12 mart. 2019, 09:25
Tipul de cancer care este depistat tardiv în rândul tinerilor. Semnele pe care nu trebuie să le ignori

Persoanele care sunt diagnosticate cu cancer într-un stadiu incipient au mai multe șanse de supraviețuire, având în vedere că în cazul lor, tratamentul poate fi început mult mai devreme, scrie avantaje.ro. Acest lucru nu se întâmplă de fiecare dată și asta pentru că la început, oamenii ignoră semnele acestei boli și ajung la medic atunci când este mult prea târziu.

Cancerul de colon este tipul de cancer depistat tardiv în rândul tinerilor. Acest lucru se întâmplă pentru că, având în vedere vârsta pacienților, de cele mai multe ori, simptomele sunt puse pe seama altor probleme de sănătate. Studiile arată că 70% dintre pacienții cu vârsta sub 30 de ani sunt diagnosticați cu cancer într-un stadiu avansat, mult mai greu de tratat, tocmai pentru că multă vreme au primit un diagnostic greșit. Pacienții tineri descoperă cancerul de colon în stadiul III sau IV, lucru care face ca șansele de supraviețuire să scadă.

Citeşte şi Rona Hartner, operată de cancer: „Eram pregătită să mor! Preotul mi-a dat ultima împărtăşanie” VIDEO

„În ciuda scăderii incidenței cancerului de colon la adulții cu vârsta înaintată, s-a observat o creștere rapidă și alarmantă a cazurilor de cancer de colon în rândul tinerilor, în ultimele decenii. Nu știm cauza care a dus la creșterea numărului de cazuri în rândul pacienților tineri. „, a spus Dr Ronit Yarden.

Un studiu realizat în anul 2017 a arătat că numărul cazurilor de cancer de colon diagnosticate la adulții cu vârsta mai mică de 55 de ani s-a dublat din 1990 până în 2013, fără să fie cunoscute cauzele acestui fenomen. Analizând problema, cercetătorii au făcut un studiu și au descoperit că 63% dintre persoanele diagnosticate cu cancer de colon au fost nevoite să aștepte între 3 și 12 luni până să primească diagnosticul corect, 70% dintre aceștia se aflau în stadiile III și IV atunci când au descoperit boala, iar 67% dintre pacienți au văzut cel puțin doi medici înainte de a obține un diagnostic corect, în timp ce alții au mers chiar și la patru medici.

„Tinerii ar trebui să fie conștienți de faptul că acest tip de cancer, cancerul colorectal, poate să apară la orice vârstă și nu este o boală a bătrânilor. Orice om ar trebui să își asculte corpul și dacă nu se simte bine să meargă la doctor pentru a fi testat.”, a adăugat Dr Ronit Yarden.

Simptomele cancerului de colon

Simptomele cancerului de colon sunt de multe ori confundate cu cele apărute în cazul altor afecțiuni. Printre acestea se numără constipația, oboseala prelungită, durerile abdominale, scăderea în greutate, sângerările anale, manifestări care pot să apară și în cazul hemoroizilor sau dacă pacientul este diagnosticat cu sindromul colonului iritabil.