Tipuri de comportament care prevestesc divorţul

Ti s-a intamplat vreodata cand in timpul unei dispute aprinse cealalta persoana si-a scos brusc telefonul si a inceput sa scrie mesaje? Daca raspunsul este pozitiv, iar acest lucru se intampla des, atunci speram ca acea persoana nu este jumatatea ta.

25 feb. 2016, 21:25
Tipuri de comportament care prevestesc divorţul

Acest comportament, cunoscut drept construirea de bariere este unul dintre cele patru reactii pe care psihologul John Gottman le-a identificat ca fiind semnale ce indica faptul ca un cuplu are probleme. Analizat alaturi de celalate tipuri de comportament adica dispretul, critica si atitudinea defensiva, psihologii John Gottman si Robert Levenson pot prevedea cu o mica marja de eroare ce cupluri vor ajunge la divort. Cand in analiza psihologii au adaugat intrebari legate de satisfactia relatiei si de cate ori subiectii s-au gandit sa traieasca separat, stiu cu o precizie de 93% care mariaj se va incheia in scurt timp.

Cifrele ce au rezultat din studiu a 79 de cupluri in decurs de 14 ani (21 dintre ele au divortat in perioada analizata) au fost atat de precise incat cercetatorii au denumit cele patru comportamente „Cei patru calareti ai Apo­­ca­lipsei”.

In vreme ce studiul initial a fost mai mic si concentrat pe un grup specific, 10 ani de cercetari a casniciei si divortului au adus noi dovezi care sustin ideea ca divortul este asociat cu aceste comportamente negative.

Un studiu recent la care au participat 373 de cupluri noi casatorite, spre exemplu, s-a descoperit ca sotii care tipau unul la altul aratau dispret fata de celalat sau care intrerupeau brusc conversatia in primul an de casnicie aveau sanse mai mari sa divorteze in urmatorii 16 ani. Asadar iata-i pe „Cei patru calareti ai Apo­­ca­lipsei„:

Dispreţul

Dispretul, un virulent mixt de suparare si dezgust, este de departe mai toxic decat simpla frustrare sau negativitate. Implica perceperea jumatatii tale ca fiind inferior tine si nu un egal al tau. Acest comportament este supranumit de Gottman drept „Sarutul mortii” in relatia de cuplu. Spre exemplu, te intorci acasa si iti dai seama ca partenerul/a ta a cumparat ardei iute in loc de ardei gras pentru cina de seara.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.