Tipuri de dureri de cap. Ce indică durerea de cap în funcţie de zona în care te doare

Milioane de oameni din întreaga lume suferă de dureri de cap, iar fiecare astfel de durere are o altă cauză și apare într-o zonă diferită a capului tău. Specialiştii te învaţă cum să le deosebeşti pentru a te putea trata corect.

25 oct. 2015, 08:53
Tipuri de dureri de cap. Ce indică durerea de cap în funcţie de zona în care te doare

Tipuri de dureri de cap

Până să afli ce semnalează zonele unde apar durerile de cap, mai întâi ar trebui să cunoști un pic despre diferitele tipuri de dureri:

Durerea de tensiune este o senzație de apăsare sau presiune, cu o intensitate constantă. Pe lângă problemele fizice ale coloanei vertebrale, durerea mai poate fi cauzată de depresie, anxietate, stres și stare de nervozitate. Acest tip de durere tulbură somnul, iar când devine cronică nu mai are un factor declanșator și în unele cazuri poate determina apariția insomniilor, scrie avantaje.ro.

Durerea tip „cluster” poate fi asemănată cu o senzație puternică de arsură sau înjunghiere. Aceasta apare pe o singură parte a capului, în zona ochilor, iar suferindul cu greu reușește să se concentreze sau să își găsească locul. Cauza este inflamarea capilarelor și vinișoarelor din zona ochilor.

Citeşte şi 7 dureri pe care nu trebuie să le ignori. Pot semnala afecţiuni foarte grave

Migrenele sunt dureri de cap ale căror cauză încă nu a fost încă identificată de către specialiști. Ar putea fi vorba fie de o activitate anormală a creierului (la nivelul vaselor de sânge). Acestea sunt asociate cu sensibilitatea la lumină sau zgomote puternice, iar în cazuri mai grave cu senzație de greață, vomă, pierderea apetitului și dureri abdominale.
 
Ce semnalează durerea de cap, după zona în care apare:
 
Când te doare fruntea
 
Atunci când durerea apare în față, în zona frunții, aceasta ar putea semnala că ai ochii foarte obosiți sau că nu ai băut destulă apă (ești deshidratată). Alte motive pentru care ai astfel de dureri: sinusuri blocate, migrene, durere de tensiune.
 
Durerea tâmplelor
 
Atunci când te dor tâmplele, durerea ar putea semnala tensiune ori durerea de trigemen (aceasta este puternică, apare de obicei la ceafă, însă poate radia și înspre tâmple). Durerea ”cluster” mai poate radia în zona tâmplelor, rareori.
 
Când te doare spatele capului, ceafa
 
Durerea de trigemen este recunoscută ca fiind una dintre cele mai puternice, totodată și una dintre cele mai comune. Pornește de la ultimele vertebre ale gâtului. Și atunci când ești deshidratată pot apărea dureri în zona cefei, sau atunci când ai dureri de tensiune.
 
Când te doare creștetul capului
 
Această durere semnalează de cele mai multe ori gripă și/sau febră. Pot apărea durerile în acea zonă și în urma exercițiului fizic excesiv sau în timpul actelor sexuale. Și durerile de tensiune apar în zona creștetului.