Tipuri de prieteni de care e bine să scapi

Acum este momentul portivit pentru a-ti curata viata. Poate ca ai inceput deja sa-ti reorganizezi sifonierul, ai deschis geamurile pentru a intra aerul curat in casa si ai recitit lista cu obiective pe care ti-a facut-o la inceputul anului. Ai luat insa in calcul sa faci curatenie si in cercul social?

20 mai 2016, 20:01
Tipuri de prieteni de care e bine să scapi

In vreme ce oamenii de stiinta au demonstrat ca prietenii sunt extrem de importanti pentru sanatate si starea de bine, nu toate relatiile au acelasi efect. „Prieteniile negative pot cauza stres, frustrare si te pot rani daca comportamentul lor iti poate afecta relatiile cu cei dragi”, spune sociologul Jan Yager.

Sa investesti energie si timp in oameni care nu merita, ori care ofera inapoi energie toxica poate avea un efecte negative atat asupra sanatatii mentale si fizice. Lucru demonstrat si de un studiu recent realizat de University of College London a demonstrat ca stresul sau ingrijorarile cauzate de relatii apropiate pot accelera declinul cognitiv care vine odata cu inaintarea in varsta. Tocmai de aceea este important sa renunti la aceste tipuri de prieteni.

Prietenul negativist

Starea emotionala – atat cea pozitiva cat si cea negativa – este contagioasa. Cercetarile au demonstrat ca afirmatia este atat in relatiile din viata reala cat si in cele virtuala. Chiar daca nu este nimic in neregula sa vorbesti cu colegii de munca sau sa plangi alaturi de prietenii de pe FB atunci cand esti intr-o pasa proasta, este, totusi, important sa echilibrezi aceste stari negative cu impartasirea si experientelor pozitive.

„Cand vorbesti la telefon cu un prieten, faci schimb de email-uri ori SMS, ori te intalnesti cu o persoana, te simti plin de optimism si energie pozitiva, ori acel prieten te face sa te simti prost, agitat sau fara energie?”, intreaba Yager.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO