Tiruri intense de artilerie în estul Ucrainei

Tiruri intense de artilerie răsunau în noaptea de sâmbătă spre duminică la Doneţk, fief al separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, potrivit unor jurnalişti AFP la faţa locului.

09 nov. 2014, 07:54
Tiruri intense de artilerie în estul Ucrainei

Tirurile foarte aproape de centru au început să se intensifice în jurul orei 2.00 dimineaţă /23.00 GMT/ şi continuau cu aceeaşi forţă şi regularitate două ore mai târziu. Această activitate militară fără precedent de la încetarea focului semnată la 5 septembrie intervine în timp ce OSCE a indicat sâmbătă că a văzut la Doneţk întăriri semnificative la rebeli, peste 40 de tancuri şi douăzeci de camioane transportând tunuri de calibrul 120 mm.

Nu a fost imediat posibil să se evalueze consecinţele acestor bombardamente, din cauza restricţiei de circulaţie impuse la Doneţk de autorităţile separatiste de la 23.00 la 6.00 orele locale.

Bombardamente violente au continuat sâmbătă în zona aeroportului, la nord de Doneţk, epicentru al luptelor între rebeli şi forţele ucrainene de mai multe luni. 

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa /OSCE/ s-a declarat sâmbătă seară „foarte îngrijorată” de prezenţa tancurilor şi convoaielor militare în estul Ucrainei, sub controlul separatiştilor proruşi. 

Mihail Gorbaciov: „Lumea se află în pragul unui nou Război Rece

Potrivit unui comunicat citat de AFP, observatorii OSCE „au observat convoaie de tancuri şi arme grele” în apropierea oraşului rebel Doneţk şi la Makiivka. 

„Peste 40 de tancuri şi camioane” au fost văzute circulând pe o autostradă la periferia de est la Makiivka, au declarat observatorii OSCE prezenţi în Ucraina pentru a supraveghea aplicarea încetării focului semnată la 5 septembrie între Kiev şi separatişti. 

Dintre acestea, 19 camioane militare Kamaz fabricate în Rusia, fără plăcuţe de înmatriculare, transportau tunuri de 122 mm şi personal în uniforme de culoare verde închis, fără însemne. Şase camioane cisternă le însoţeau. 

Observatorii OSCE au văzut de asemenea un convoi de nouă tancuri – 4 T72 şi 5 T64 – care se deplasa la sud-vest de Doneţk. 

Vineri, autorităţile ucrainene au denunţat intrarea din Rusia a zeci de tancuri, trupe şi alte echipamente militare, care nu a fost confirmată nici de Statele Unite şi nici de NATO.