Tismăneanu îi cere demisia lui Andrei Muraru din funcţia de consilier prezidenţial al lui Iohannis

Vladimir Tismăneanu îi cere demisia lui Andrei Muraru din funcţia de consilier al lui Iohannis pentru gafa privind decorarea lui Octav Bjoza.

28 dec. 2014, 10:47
Tismăneanu îi cere demisia lui Andrei Muraru din funcţia de consilier prezidenţial al lui Iohannis

„Aflu că gestul preşedintelui Klaus Iohannis de a-l decora pe Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, a stârnit reacția critică a Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului MCA România. Pe bună dreptate. Trăim in secolul al XXI-lea, stim ce-a insemnat totalitarismul. Prețuirea publica pentru pseudo-moralitatea unor mișcări terorist-demonice (comunismul si fascismul) nu poate face parte din pedagogia democratică. Nimeni nu poate interzice cuiva să prețuiască pe cine are chef. Dar un stat democratic nu legitimează, prin cea mai inaltă distincție a sa, asemenea opțiuni”, a afirmat Tismăneanu, citat de Evenimentul Zilei.

A fost prima distincţie acordată de Klaus Iohannis în calitate de şef al statului. Ceremonia a avut loc luni, 22 decembrie, la Palatul Cotroceni. Pe blogul, meu pe platforma “Contributors” si aici, in “Evenimentul Zilei”, am indrăznit sa pun sub semnul intrebării raționalitatea democratică a acelei decorări.

Revenind la detonatorul acestui scandal, este vorba de o gafă extrem de gravă care probează incompetența crasă a consilierului care a facut propunerea de decorare. In mod normal, acel consilier prezidential, cel mai probabil Andrei Muraru, ar trebui să-și depuna neintârziat demisia de onoare. Nu doar pentru a micsora pagubele pentru imaginea noului președinte al României, ci și ca expresie publică, fără urmă de ambiguitate, a căinței pentru consternanta sa gafă morală.


loading...