Titluri de stat Fidelis. Din cauza evenimentelor politice din ultima perioadă, românii nu s-au mai grăbit să cumpere titluri de stat, în ciuda dobânzilor de 7,8% pe un an și de 6,25% pe an în euro.
Cea mai recentă emisiune de titluri de stat Fidelis, derulată de Ministerul Finanţelor din 9 mai şi până pe 16 mai a avut cea mai slabă participare a investitorilor din septembrie 2022 încoace, arată datele ZF de la bvb.ro.
Numărul mic de subscrieri este cauzat de perspectivele economice şi de faptul că investitorii aşteaptă mai multe claritate, în timp ce alţi investitori se aşteaptă probabil la dobânzi mai bune la următoarea emisiune, programată pentru iunie.
Citește și Unde este mai bine să îți ții economiile? Titluri de stat sau depozite în bănci?
„Valoarea mai mică a subscrierilor faţă de ultima ediţie (aprilie 2025) nu ar trebui să surprindă pe nimeni, având în vedere evoluţia din ultima săptămână a cursului valutar RON/EUR, precum şi a dobânzilor bancare. Probabil că investitorii au preferat să aştepte ediţia din luna iunie sau să îndrepte o parte din bani către bursă, pentru a încerca să profite de volatilitatea din aceste zile de tranzacţionare”, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare Estinvest, potrivit sursei citate.
Costurile de finanţare ale statului român au crescut mult în ultima vreme pe fondul tulburării politice, ceea ce înseamnă că sunt şanse mari ca la următoarea emisiune Fidelis dobânzile să fie superioare celor de acum.
Programul Fidelis a debutat în februarie. La vremea respectivă, statul a atras 4,3 mld. lei. În luna martie subscrierile au fost de 2,2 mld. lei iar în aprilie de 1,3 mld. lei.
Luna mai este a treia lună consecutivă cu scăderi ale valorii subscrierilor. Analiștii spun că lucrurile s-ar putea schimba, însă, la următoarea emisiune.
Titlurile de stat sunt neimpozabile, atât la tranzacţionare, cât şi din câştigul din dobânzi.