Reguli noi în NOUL AN ŞCOLAR. Ministrul Daniel Breaz a anunţat noutăţile

AN ŞCOLAR 2019-2020. Reguli noi care le permit celor care au luat sub 5 la Titularizare sau care nu s-au prezentat la concursul național de anul acesta să fie angajați și să predea în școli au fost aprobate de Ministerul Educaţiei. La două zile după începutul anului școlar 2019-2020, ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, a semnat un ordin de ministru prin care modifică Metodologia privind mobilitatea poersonalului didactic chiar pentru anul în curs. Procedura de mobilitate este în plină desfășurare în aceste zile. Ordinul 5.093 a fost publicat azi în Monitorul Oficial 726 din 4 septembrie 2019.

05 sept. 2019, 06:34
Reguli noi în NOUL AN ŞCOLAR. Ministrul Daniel Breaz a anunţat noutăţile

AN ŞCOLAR 2019-2020. Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2019-2020, aprobată tot printr-un ordin al unui ministru interimar (Rovana Plumb) în noiembrie 2018 este modificată în premieră de ministrul interimar Daniel Breaz după începutul anului şcolar în curs.

3.388 de candidați au obținut note între 1 şi 4,99 la examenul de Titularizare 2019, potrivit datelor anunțate de Ministerul Educației.

Citeşte şi TITULARIZARE 2019. Ce se întâmplă cu retraşii din examen, precum şi cei cu note sub 5

Modificările sunt următoarele:

Noul text al articolului 90, alineatul 5, introdus de OMEN 5.093 din 2 septembrie 2019 prevede:

„Candidatul fără statut de titular în învățământul preuniversitar care participă la concursul național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, sesiunea 2019, și obține notă sub 5 (cinci) la proba scrisă în cadrul acestui concurs nu poate fi repartizat pe un post didactic/o catedră a cărui/a cărei ocupare se realizează în baza disciplinei la care candidatul a obținut notă sub 5 (cinci).”

Vechiul text al articolului 90, alineatul 5, care fusese introdus prin OMEN 3.886 din 11 aprilie 2019:

„Candidatul fără statut de titular în învăţământul preuniversitar care participă la concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate, sesiunea 2019, şi nu obţine cel puţin nota 5 (cinci) la proba scrisă în cadrul acestui concurs nu poate fi încadrat, în anul şcolar 2019 – 2020, pe un post didactic/o catedră a cărui/a cărei ocupare se realizează în baza disciplinei la care candidatul nu a obţinut nota 5 (cinci).”

A fost înlocuit aşadar termenul „încadrat”, care înseamnă angajat pe bază de contract, cu termenul „repartizat”, care este rezultatul unei proceduri care se face doar în şedință publică, pe baza notei obținute la Titularizare. Prin urmare, dacă până acum cei care nu luau 5 nu puteau fi încadrați, deci angajați în şcoală, acum pot fi, dar nu prin şedință de repartizare, ci prin contract cu inspectoratul sau cu școala.

Precizăm că ultima repartizare a profesorilor pe posturi pentru acest an școlar este pe 6 septembrie. După această dată, urmează examene/testări la nivel de școală, dacă nu se ocupă posturile în această ultimă ședință de repartizare din 6 septembrie. La școală se pot prezenta mai mulți candidați să dea examenul, indiferent de nota de la titularizare.

Ordinul ministrului Breaz modifică şi introduce noi condiții pentru cei care au luat sub 5 ori nu au participat la Titularizare 2019.

Mai multe detalii pe edupedu.ro.