Titus Corlăţean a participat la inaugurarea celor două consulate onorifice ale României în Slovacia

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat luni alături de omologul slovac Miroslav Lajèák la ceremonia oficială de inaugurare a celor două Consulate Onorifice ale României în Republica Slovacă, transmite Agerpres. Mai precis, cele două consulate sunt localizate în oraşele Banska Bystrica şi Stara Lubovna.

04 feb. 2014, 07:24
Titus Corlăţean a participat la inaugurarea celor două consulate onorifice ale României în Slovacia

În cadrul ceremoniei, la care a luat parte corpul diplomatic acreditat la Bratislava, ministrul Corlăţean împreună cu omologul slovac au evidenţiat în alocuţiunile susţinute relaţiile excelente dintre cele două state, prin prisma dialogului politico-diplomatic consistent şi foarte dinamic, a cooperării în domenii variate, precum şi a viziunii comune pe teme de interes regional şi european, informează MAE într-un comunicat de presă.

Ministrul Corlăţean a exprimat importanţa pe care diplomaţia română o acordă activităţii consulilor onorifici, care reprezintă vectori importanţi de aprofundare a cooperării economice, socio-culturale şi politice dintre cele două ţări şi i-a asigurat pe cei doi consuli onorifici – Ladislav Rehak (Banska Bystrica) şi Marian Gurega (Stara Lubovna) – de întregul sprijin al autorităţilor române pentru îndeplinirea cu succes a mandatului încredinţat.

Potrivit MAE, în prima zi a vizitei sale în Republica Slovacă ministrul Corlăţean a avut şi o întrevedere cu primarul general al Bratislavei, Milan Ftacnik, în care au fost apreciate relaţiile bilaterale excelente, care constituie o premisă valoroasă pentru aprofundarea şi diversificarea cooperării la nivelul autorităţilor locale şi regionale.

Discuţia a evidenţiat multitudinea temelor de dialog pe care primăriile celor două capitale le pot aprofunda în viitor (proiecte subsumate Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, urbanism, habitat, mediu ş.a.), precum şi interesul ancorării acestora într-un orizont de valori şi preocupări mai largi, cu valenţe europene.

Ministrul Corlăţean a reiterat invitaţia adresată primarului general al oraşului Bratislava de a efectua o vizită la Bucureşti transmisă de omologul său român, Sorin Oprescu. S-a apreciat că aceasta va contribui la dezvoltarea dialogului existent între cele două capitale, menţionează comunicatul MAE.

Oficialul român a subliniat şi susţinerea pe care Ministerul Afacerilor Externe o acordă dezvoltării contactelor la nivelul autorităţilor locale, ca dimensiune complementară cooperării politice interguvernamentale.

De asemenea, ministrul de Externe a exprimat în cadrul ambelor evenimente aprecierea deosebită a României pentru modul în care autorităţile centrale şi locale slovace menţin vie amintirea soldaţilor români care şi-au jertfit viaţa pentru eliberarea teritoriului actual al Slovaciei în cel de-al Doilea Război Mondial, se mai arată în comunicatul menţionat.

VEZI SI:

GĂGĂUZII vor INDEPENDENŢĂ şi aderarea Republicii MOLDOVA la Uniunea Vamală rusă. Ce spune TITUS CORLĂŢEAN