Titus Corlăţean: „Igor Dodon a încălcat Legea fundamentală a Republicii Moldova”

Vicepreşedintele PSD îndeamnă la calm şi la respectarea democraţiei în Republica Moldova, criticând modificările legislative care încalcă legea fundamentală din ţara vecină.

09 dec. 2020, 15:49
Titus Corlăţean: „Igor Dodon a încălcat Legea fundamentală a Republicii Moldova”

Titus Corlăţean, vicepreședinte al PSD şi președintele Departamentului de politică externă al social-democraţilor, a comentat pe Facebook situaţia tensionată din Republica Moldova.

„Evenimentele recente din Republica Moldova, respectiv modificările legislative structurale care perturbă funcționarea instituțiilor statului vecin, contravin normelor și spiritului democrației.
Inițiativele au fost promovate sau adoptate de majoritatea constituită în jurul PSRM fără transparență decizională și consultare publică, fără respectarea procedurilor parlamentare în vigoare.
Acest modificări structurale, adoptate sau propuse, respectiv legea privind subordonarea Serviciului de Informatii și Siguranță (SIS), legile bugetare, legea privind modificarea Autonomiei UTA Găgăuză sau anularea legii anti-propagandă urmăresc îndepărtarea Republicii Moldova de pe orbita europeană.

Vladimir Jirinovski ameninţă Moldova cu o „baie de sânge”

Prin promulgarea Legii cu privire la modificarea subordonării SIS, în pofida deciziei Curții Constituționale de a suspenda aplicarea legii, președintele încă în funcție, Igor Dodon a încălcat Legea fundamentală a Republicii Moldova, principiul loialității constituționale și comite infracțiunea de abuz de putere.
Partidul Social Democrat face un apel ferm la respectarea Constituției și îndeamnă parlamentarii din rândul majorității constituite în jurul PSRM la un proces de reflecție pentru constituirea unei noi majorității parlamentare care să lucreze cu noul președinte ales, Maia Sandu, pentru a acorda prioritate stabilității și parcursului democratic, în spirit european, al Republicii Moldova.
Totodată, Partidul Social Democrat va acționa in plan european, in cadrul instituțiilor și structurilor europene relevante, direct sau cu sprijinul familiei politice europene din care face parte, pentru ca Republica Moldova, stat membru al Consiliului Europei si asociat la Uniunea Europeană, să revină, cu sprijinul partenerilor săi europeni, pe calea reformelor democratice si angajamentelor asumate in cadrul proiectului său european, față de care PSD si statul român rămân ferm angajați si susținători”, a scris Titus Corlăţean pe Facebook.

Evenimentele recente din Republica Moldova, respectiv modificările legislative structurale care perturbă funcționarea…

Posted by Partidul Social Democrat – Departamentul pentru Politică Externă on Wednesday, December 9, 2020

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, şi-a exprimat marţi, în cadrul celei de-a VII-a ediţii a Forumului privind integrarea europeană desfăşurat la Chişinău, dezamăgirea în legătură cu ultimele evoluţii din republică şi a îndemnat Chişinăul să depăşească acele regrese care au constituit o frână în dezvoltarea ţării şi în avansarea relaţiei cu UE, informează Radio Chişinău, potrivit Agerpres.

 


loading...
Partenerii noștri