Toader: După intrarea în vigoare a Cpp, cine se simte condamnat pe probe nelegale poate cere revizuirea

Publicat: Marţi, 31 Iulie 2018 15:24 // Actualizat: Marţi, 31 Iulie 2018 15:24 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că, după ce vor intra în vigoare modificările la Codul de procedură penală, "orice român care va avea sentimentul că a fost condamnat pe baza unor probe nelegale, de tipul interceptărilor, pe baza unor altor reguli, gen protocoale, va putea solicita revizuirea hotărârii".

Foto: RomaniaTV.net

"În proiectul de lege pentru modificarea Codului de procedură penală, la cauzele de revizuire s-a introdus o altă cauză, o cauză nouă care prevede revizuirea hotărârilor rămase definitive dacă au fost pronunţate pe baza unor probe nelegale, gen interceptări făcute de organe neabilitate la urmărirea penală, adică SRI, sau dacă au fost administrate pe baza altor norme decât cele din procedură penală, gen protocoale. Nu este opera mea, este propunerea venită de la comisia specială, a fost adoptată legea de modificare a legii Codului de procedură penală, prima Cameră, Camera decizională, se află la CCR", a afirmat Tudorel Toader la DCNews.

El a explicat că legea de modificare a Codului de procedură penală va intra până la urmă în vigoare.

Citeşte şi: După Kovesi, Tudorel Toader trece la procurorul general Augustin Lazăr: La fiecare dintre noi vine o vreme a evaluării

"În final, ce poate să facă acum? Urmează ca Curtea să constate că e constituţională, neconstituţională, să o trimită în Parlament, Parlamentul o pune în acord. Preşedintele, la rândul lui, să ceară reexaminarea, să ceară examinarea de către Curte, ceea ce este foarte bine până la urmă că trece legea de mai multe ori prin filtrul controlului de constituţionalitate şi iese o lege în acord cu standardele, cu exigenţele Constituţiei şi cu standardele CEDO etc", a adăugat Tudorel Toader, conform Agerpres.

Ministrul Justiţiei a adăugat că, după ce legea de modificare a Codului de procedură penală va intra în vigoare, orice român care simte că a fost condamnat pe probe nelegale poate cere revizuirea.

"Prin urmare, chiar dacă va mai trece ceva timp, sper că nu foarte mult, legea de modificare a Codului de procedură penală cu această cauză de revizuire va intra în vigoare şi orice român care va avea sentimentul că a fost condamnat pe baza unor probe nelegale, de tipul interceptări, pe baza unor reguli altele decât cele din procedura penală, gen protocoale, va putea solicita revizuirea", a mai spus Toader.

El a arătat că "nu numai cel care este în puşcărie poate să iasă" în acest sens, ci şi cel care are hotărârea definitivă poate să ceară revizuirea deciziei.

"Nu numai cel care este în puşcărie să iasă, şi cel care are hotărârea definitivă să ceară revizuirea respectivei hotărâri. Sigur, dacă cineva a comis o faptă penală, o infracţiune, va răspunde penal în limitele Codului penal, legilor speciale după regulile de procedură penală. Chiar dacă a comis o faptă, nu poţi să-l judeci după alte reguli decât cele din Codul de procedură penală", a completat ministrul Justiţiei.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CCR Codul de Procedură Penală Ministerul Justiţiei Tudorel Toader
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8336
RON
05 Aug
noapte 17 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H