Toate decesele Covid din România sunt considerate a fi cauzate de varianta Delta. Anunţ oficial făcut de INSP

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) anunță că, începând de săptămâna trecută, toate decesele COVID se consideră că sunt cauzate de varianta Delta, pentru care a fost declarată transmitere comunitară susținută la nivel național.

14 sept. 2021, 17:41
Toate decesele Covid din România sunt considerate a fi cauzate de varianta Delta. Anunţ oficial făcut de INSP

Având în vedere faptul că în S 35 a fost declarată transmitere comunitară susținută la nivel național a variantei Delta, decesele cauzate de COVID-19 înregistrate începând cu S 36 (6-12 septembrie, n.red.) se consideră a fi cauzate de această variantă, cu excepția situațiilor în care se detectează alte VOC (Beta, Gamma sau altele, emergente)”, precizează INSP în raportul săptămânal privind variantele de coronavirus care determină îngrijorare.

INSP mai anunță că varianta Alpha, detectată pentru prima dată în Marea Britanie, nu mai este considerată variantă care determină îngrijorare (VOC) de către Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC). Motivele pentru care ECDC a luat această decizie sunt reducerea drastică a circulației acestei variante în EU/EEA după emergența variantei Delta, precum și faptul că există puține evidențe ale impactului variantei Alpha asupra imunității induse de vaccin.

Citeşte şi Varianta Miu, la un pas de a depăși Varianta Delta ca tulpină dominantă. Tulpina identificată în Columbia alarmează specialiştii din Sănătate!

Institutul Naţional de Sănătate Publică mai informează că, până la data de 12 septembrie, au fost confirmate 2.913 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare.

Conform INSP, este vorba despre 1.722 de cazuri cu varianta Alpha, 11 cu Beta, 23 cu Gamma şi 1.157 cu varianta Delta. Din săptămâna 6 – 12 septembrie 2021, varianta Alpha nu mai reprezintă VOC, precizează INSP. Motivele pentru care ECDC a luat această decizie sunt reducerea drastică a circulaţiei acestei variante în EU/EEA după emergenţa variantei Delta, precum şi faptul că există puţine evidenţe ale impactului variantei Alpha asupra imunităţii induse de vaccin.

Citeşte şi Varianta Delta a devenit dominantă în România. Avertisment dramatic lansat de un medic infecționist: 10.000 de cazuri la final de septembrie

Până la data de 12 septembrie au fost raportate la INSP – CNSCBT un număr de 3.516 secvenţieri, cele şapte laboratoare care au raportat aceste rezultate fiind: Institutul ‘Cantacuzino’, Institutul „Matei Balş”, MedLife, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Institutul de Virusologie „Ştefan S. Nicolau”, CRGM al SCJU Craiova şi „Pro Vitam” Sfântu Gheorghe. Astfel, până la data de 12 septembrie, rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare a fost de 83%.

Marți, 14 septembrie, au fost raportate 96 de decese COVID, număr care nu a mai fost înregistrat de la mijlocul lunii mai.