Tokes: Vreau să mă apăr cu avocat. Nu am cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei

Eurodeputatul Laszlo Tokes cere în continuare dreptul la apărare prin avocat în faţa Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României”, potrivit Mediafax, care citează un comunicat emis de eurodeputat.

04 oct. 2013, 12:01
Tokes: Vreau să mă apăr cu avocat. Nu am cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei

El cere să fie apărat prin avocat întrucât nu vrea să asiste personal „la procesul de intenţie derulat la comanda politică a premierului Victor Ponta„.

Laszlo Tokes susţine că s-a adresat Cancelariei Ordinelor – respectiv cancelarului Gheorghe Angelescu – şi a cerut din nou asigurarea dreptului său constituţional la apărare prin avocat.

„Este binecunoscut faptul că avocatul împuternicit de mine, Kincses Elod, nu a fost audiat de Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional «Steaua României» în şedinţa din data de 26 septembrie 2013 şi că s-a insistat «să mă apăr personal», în calitate de pârât, în cadrul întrunirii amânate pe data de 11 octombrie. Având în vedere acest lucru, m-am adresat în mod oficial Cancelariei Ordinelor – şi în mod concret cancelarului Gheorghe Angelescu – şi am solicitat din nou asigurarea dreptului meu constituţional la apărare (conform Art. 44 din Constituţia României) prin avocatul împuternicit”, susţine Tokes în comunicat.

În 26 septembrie, şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României”, care urma să ia în discuţie solicitările de retragere a distincţiei acordate eurodeputatului Laszlo Tokes, a fost amânată pentru 11 octombrie, pe motiv că acesta nu s-a prezentat la reuniune, au anunţat reprezentanţi ai forului.

Protectorat pentru Transilvania

Pe 27 iulie, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.
În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”. Iar participanţii la Unievrsitatea de Vară au cerut retragerea distincţiilor acordate de statul român „extremiştilor maghiari” din România.

Tokes: Declaraţiile privind protectoratul ungar asupra Transilvaniei au fost denaturate premeditat

La rândul său, europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept „grave” şi „neadevărate” acuzaţiile că ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, că ar vrea dictat asupra Transilvaniei, el susţinând că afirmaţiile sale au fost „denaturate într-o manieră inimaginabilă”.

El a susţinut că în data de 27 iulie, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, s-a referit la o autonomie funcţională şi apreciată, cea a Tirolului de Sud din Italia.

 

CITEŞTE ŞI:

Ordinul Naţional Steaua României va alege un consiliu care va hotărî măsurile împotriva lui Laszlo Tokes

Tokes a primit un nou termen pentru a se prezenta Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României”