Toni Greblă, fost judecător CCR, consideră că preşedintele va trebui să parcurgă toate etapele procedurii de revocare a lui Kovesi

Fostul judecător al Curţii Constituţionale (CCR), Toni Greblă, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, după decizia CCR care a constatat un conflict între Preşedinţie şi Guvern pe tema revocării Codruţei Kovesi că, în opinia sa, magistraţii îl vor obliga pe şeful statului să continue cu revocarea. Deputatul PSD, Eugen Nicolicea, a spus, miercuri, după ce Curtea Constituţională a decis că este conflict constituţional între preşedinte şi ministrul Justiţiei pe tema revocării Laurei Codruţa Kovesi, că în funcţie de motivarea CCR, şeful statului ar putea fi obligat să o revoce pe şefa DNA.

30 mai 2018, 11:57
Toni Greblă, fost judecător CCR, consideră că preşedintele va trebui să parcurgă toate etapele procedurii de revocare a lui Kovesi

Toni Greblă, fost judecător CCR: În opinia mea, CCR va obliga preşedintele să parcurgă toate etapele procedurii de revocare

„Aşa cum am apreciat încă de luna trecută, faţă de prevederile constituţionale, faţă de ceea ce prevede legea de organizare a magistraturii şi faţă de refuzul preşedintelui şi având în vedere jurisprudenţa recentă a CCR, soluţia de admitere era una previzibilă, ea este logică şi constituţională. După publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale, se va vedea şi care este opinia Curţii, obligatorie pentru toate instituţiile şi toate persoanele din România. În această decizie, va fi prevăzută şi modalitatea de a ieşi din acest impas constituţional creat din refuzul preşedintelui de revocare din funcţie a şefei DNA. În opinia mea, CCR va constata că refuzul preşedintelui pe promulgarea decretului de revocare este unul nejustificat, neconstituţional şi va obliga preşedintele să parcurgă toate etapele procedurii de revocare prin emiterea decretului prezidenţial prin care, luând act de cererea ministrului Justiţiei, preşedintele promulgă decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi”, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Toni Greblă.

Curtea Constituţională a decis că există un conflict instituţional după ce Guvernul a sesizat un posibil conflict între Executiv şi Preşedinţie, ca urmare a faptului că preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA.

Curtea Constituţională a admis, cu majoritate de voturi, că există un conflict între preşedinte şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, din cauza refuzului şefului statului de a o revoca din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi. 

Nicolicea spune că Iohannis ar putea fi obligat să o revoce pe Kovesi după decizia CCR 

Eugen Nicolicea spune că Iohannis ar putea fi obligat să o revoce pe Kovesi după decizia CCR. „Sunt mai multe, de la obligaţia de a emite decretul de revocare până la refacerea motivării, stiţi că domnul preşedinte a avut o motivare bazată pe oportunitate, ceea ce nu e de acceptat. La final, ceea ce a scrie CCR negru pe alb măsuri de rezolvări. După cum ştiţi, Curtea a admis existenţa acestui conflict, dar nu ne-a precizat nimic cu privire la modalitatea de soluţionare a conflictului. Nici în sensul pe care l-a spus, nici în sens contrar. Curtea, când va publica motivaţia, considerentele, acolo vom găsi şi dezlegarea conflictului”, a spus Eugen Nicolicea.

Curtea Constituţională a decis că există un conflict instituţional, după ce Guvernul a sesizat un posibil conflict între Executiv şi Preşedinţie, ca urmare a faptului că preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA.

Curtea Constituţională a admis, cu majoritate de voturi, că există un conflict înytre preşedinte şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, din cauza refuzului şefului statului de a o revoca din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi.

Curtea Constituţională a admis, cu majoritate de voturi, că există un conflict între preşedinte şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, din cauza refuzului şefului statului de a o revoca din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi.

Pe 22 februarie, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a cerut revocarea şefei DNA, reţinând în sarcina acesteia 20 de „acte şi fapte de netolerat”. Printre acestea, Toader a menţionat ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsurile din dosare, lipsa unei reacţii adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploieşti, precum şi afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va da curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, argumentând că motivele invocate de Tudorel Toader nu au fost de natură să îl convingă.

„Indiferent ce va decide Curtea, voi aştepta decizia, motivaţia, voi citi şi voi acţiona în consecinţă”, a declarat miercuri preşedintele Klaus Iohannis, anterior anunţării deciziei.v