Tony Blair îşi va concentra eforturile pe combaterea antisemitismului

Fostul premier britanic Tony Blair a anunțat, joi, că își va concentra eforturile pe combaterea antisemitismului după ce a renunțat la postul de emisar al Cvartetului internațional (SUA, Rusia, Uniunea Europeană și ONU) pentru Orientul Mijlociu, informează agenția France Presse.

04 iun. 2015, 05:11
Tony Blair îşi va concentra eforturile pe combaterea antisemitismului

Tony Blair va fi noul președinte al Consiliului european pentru toleranță și reconciliere (ECTR), care militează contra discriminărilor față de evrei și pentru condamnarea penală în cazul negării Holocaustului.

Tony Blair și omul de afaceri israelian de origine rusă Moshe Kantor au făcut acest anunț într-un editorial comun publicat în ziarul britanic The Times.

„Antisemitismul nu este o problemă evreiască, ci ea contaminează ansamblul societății și de aceea trebuie să fie combătută pentru binele tuturor. Statele, organizațiile internaționale și alți actori trebuie să-și unească eforturile pentru a lupta contra urii și intoleranței”, au subliniat Blair și Kantor în articolul menționat.

Tony Blair a demisionat la finalul lunii mai din funcția de emisar al Cvartetului internațional pentru Orientul Mijlociu, post deținut din iunie 2007. Cvartetul a fost creat în anul 2002 pentru a juca un rol de mediator în procesul de pace israeliano-palestinian.

Activitatea lui Blair în această calitate a fost criticată constant din cauza lipsei de progrese în procesul de pace din Orientul Mijlociu, chiar dacă el nu a avut niciun rol oficial în aceste negocieri. Printre altele, fostului premier britanic i s-a reproșat menținerea de relații proaste cu Autoritatea Națională Palestiniană, care a denunțat o presupusă apropiere a lui Tony Blair de israelieni.