TOP 10 experimente PSIHOLOGICE care au şocat LUMEA

Psihologia este o ştiinţă relativ nouă, recent aparută. Multe experimente psihologice au permis cercetătorilor să inventeze noi tratamente şi terapii. Din păcate, altele au sfârşit rău, distrzgând vieţi, dar şi reputaţia psihologilor care le-au iniţiat.

07 feb. 2016, 09:08

Iată un top al celor mai cunoscute experimente care au şocat lumea, publicat de brainz.org:

10. Experimentul Stanford. In 1971, Philip Zimbardo a dorit sa analizeze modul in care oamenii se conformeaza cu rolul social in care sunt pusi la un anumit moment din viata. Pentru acest experiment a folosit un grup de studenti de sex masculin pentru a lua parte la un experiment de doua saptamani, Acestia urma sa se comporte exact ca prizonierii si garzile dintr-o inchisoare si sa traiasca intr-o cladire asemanatoare inchisorii. Rezultatele acestui experiment nu au fost cele asteptate, deoarece studentii au inceput sa isi ia rolurile in serios, prizonierii devenind umili, iar gardienii devenind sadici. Experimentul a fost incheiat brusc.

CITEŞTE ŞI TOP 10 cele mai GROAZNICE EXPERIMENTE din istorie efectuate pe oameni VIDEO

9. Studiul Monstrul. A fost realizat in 1939, cand 22 de copii orfani, 10 dintre ei cu defecte de vorbire, au fost separati in doua grupuri egale: primul alaturi de un specialist in vorbire care le lauda orice imbunatatire a limbajului indiferent de importanta acestuia si celalalt alaturi de un alt specialist in vorbire care critica aspru orice greseala indiferent de importanta. Rezultatele arata ca grupul care a fost alaturi de logopedul care critica a suferit numeroase afectiuni de ordin psihologic. Mai tarziu s-a descoperit ca si unii dintre copiii care nu aveau deloc defecte de vorbire inainte de acest experiment au inceput sa devina balbaiti dupa un anumit timp.

8. MK-ULTRA. CIA a realizat numeroase experimente care nu indeplineau normele etice sub numele de MK-ULTRA intre 1950 si 1960. Theodore Kaczynski, alias Unabomber, a devenit criminal in serie. De asemenea administratorul programului s-a sinucis, aruncandu-se de la etajul 13, chiar daca exista probe consistenta cu privire la faptul ca a fost omorat. Toti subiectii au suferit afectiuni psihologice in urma acestor experimente.

CITEŞTE ŞI TOP 10 cele mai uimitoare şi bizare COINCIDENŢE din ISTORIE

7. Elefanti si LSD. In 1962, Warren Thomas, directorul gradinii zoologice din Oklahoma, a injectat un elefant numit Tusko cu 3000 de doze de LSD, dorind sa descopere daca drogul ii poate induce elefantului starea intitulata „musth”, caracterizate de o agresivitate extrema. Animalul a murit pe loc.

6. Experimentul Milgram. In 1963, cand crimele din timpul Holocaustului erau inca proaspete, Stanley Milgram a dorit sa descopere daca exista ceva specil in legatura cu rasa ariana, care sa-i fi determinat pe acestia sa comita cele mai mari crime ale umanitatii. Acesta a cerut membrilor participanti la studiu sa puna intrebari unei terte persoane atunci cand aceasta este conectata la electrosocuri. Daca persoana raspundea incorect aceasta era electrocutata, iar voltajul crestea mereu. Persoana era un actor insa, iar electrosocul era simulat. Rezultatul a fost faptul ca participantii continuat sa electrocuteze persoana respectiva chiar daca aceasta urla de durere.

5. Tony LaMadrid. Mai multi schizofrenici aflati sub tratament au incetat sa isi mai ia medicamentele in cadrul unui experiment inceput in 1983. Se considera ca astfel poate fi descoperita cauza schizofreniei si astfel aceasta boala sa fie vindecabila. Pacientii s-au simtit mult mai rau, iar Tony LaMadrid, unul dintre acestia, s-a sinucis aruncandu-se de la etajul 8.

CITEŞTE ŞI ISTORIE INTERZISĂ. Cele mai MARI SECRETE ale NAZIŞTILOR

4. Camera disperarii. Psihologul Harry Harlow era obsedat cu privinta la conceptul denumit iubire si s-a apucat de facut experimente cu maimute in timpul anilor ’70. Unul dintre experimente presupunea tinerea maimutelor in izolare totala, intr-un loc numit camera disperarii, ceea ce a dus la moartea uneia dintre maimute si la innebunirea celeilalte.

3. Al treilea val. Acest experiment a fost asemanator celui Milgram. A incercat sa demonstreze ca si societatile democratice pot fi atrase de filosofia fascista. Intr-o clasa dintr-un liceu, conducatorul experimentului a creat o societate socialista cu membri considerati a fi de rang superior si membri inferiori. Efectul negativ al acestui experiment a fost ca cei privilegiati au inceput sa ii excluda si sa ii tortureze pe cei inferiori.

CITEŞTE ŞI TOP 10 cele mai NESIGURE MAŞINI. Nume IMPORTANTE pe LISTĂ

2. Aversiune fata de homosexuali. In anii ’60, homosexualitatea era considerata o boala mentala si avea destui voluntari care incercau sa isi vindece atractia fata de membrii aceluiasi sex. In timpul experimentului, imagini cu homosexuali erau combinate cu electrosocuri sau injectii care induceau vomitatul. Gandul era ca pacientul va asocia durerea cu homosexualitea. In loc sa vindece homosexualitatea, aceste experimente au afectat foarte mult starea psihica a pacientilor, unul dintre ei chiar murind in timpul acestora.

1. David Reimer. In 1966, David Reimer avea 8 luni, insa circumcizia lui nu a decurs cum a trebuit si si-a pierdt penisul in urma unei infectii. Pishologul John Money a sugerat ca baiatul ar putea avea parte de o viata normala daca isi face operatie de schimbare de sex. Parintii au acceptat, fara sa stie ca de fapt psihologul facea un experiment care dorea sa demonstreze ca particularitatile unui anumit sex sunt dobandite, nu innascute. Urmarea operatiei: desi David se numea Brenda si avea vagin, se comporta in continuare ca un baiat. S-a sinucis la varsta de 38 de ani.