Top 10 GREŞELI geografice în filme, de la Jurassic Park, la Indiana Jones VIDEO

Sunt producţii celebre, care au picat însă testul la geografie. Realizatorii filmului Submerged au dus munţii în Uruguay, deşi în această ţară altitudinea maximă abia trece de 500 de metri, iar în Die Another Day James Bond face surf la graniţa dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud.

20 apr. 2013, 07:44

10. Jurassic Park

La începutul filmului îl vedem pe Dennis Nedry la o terasă amplasată pe o plajă cu palmieri, iar în spate se află Oceanul. Locul de amplasare al acţiuni, după cum scrie pe ecran este San Jose, Costa Rica. De fapt, San Jose este un oraş care se află chiar în centrul ţării, nicidecum cu ieşire la mare, aşa cum ni-l înfăţişează realizatorii peliculei. Secvenţa în cauză este după momentul 01:05 al clipului.

9. Troia

Într-una din scene se poate observa plimbându-se printre oameni o pereche de lame. Aceste animale trăiesc în America de Sud, dar ele apar într-un film a cărui acţiune se desfăşoară pe teritoriul Turciei, aşadar la mii de kilometri distanţă de habitatul lor natural.

8. Die Another Day (Să nu mori azi)

Una dintre primele scene ale filmului ni-l înfăţişează pe James Bond făcând surf undeva în apropiere de graniţa dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud. Practic este imposibil să se întâmple acest lucru în acea zonă, în care nici măcar un taifun nu poate creea valuri atât de mari cum vedem în peliculă.

7. Submerged (Duşmanul din ape)

Acţiunea acestui film cu Steven Segal este plasată în Uruguay, iar privitorul vede în imagini o serie de munţi, lucru amuzant dacă ţinem seama de faptul că teritoriul acestei ţări este complet plat. Cea mai mare altitudine în Uruguay este de 513 metri.

Tot în acest film mai este o scenă în care un personaj intră într-un submarin şi spune că nu înţelege nimic, deoarece cuvintele sunt scrise în spaniolă. De fapt, limba în care sunt scrise respectivele cuvinte este italiană.

De asemenea, o secvenţă ne înfăţişează ruine mayaşe în Uruguay, acestea aflându-se geografic la mii de kilometri distanţă, iar populaţia din ţară foloseşte cuvântul englez „revolution” în revolta îndreptată împotriva Guvernului, deşi este vorba de o ţară de limba spaniolă.

6. Gladiator

După ce câştigă bătălia de la începutul filmului, Maximus este trădat şi atacat într-un castru roman. El este rănit, dar supravieţuieşti şi ia un cal pentru a se întoarce acasă. Numai că bătălia a avut loc în Germania, iar casa lui este în localitatea Emerita Augusta (actualul oraş Merida), din vestul Spaniei.

Aşadar, pentru a ajunge la destinaţie ar fi trebuit să străbată cu calul în jur de 2.000 km, în termeni reali fiindu-i imposibil să supravieţuiască, din cauza rănilor.

5. Misiune Imposibilă II

Există o secvenţă în acest film, care ar trebui să aibă loc la Sevilla, în care Anthony Hopkins îi spune lui Tom Cruise că oamenii de aici ard figuri ale sfinţilor, în semn de veraţie faţă de aceştia. În realitate, există o srbătoare în Spania unde oamenii ard lucruri, dar ea are loc la Valencia şi nu are nicio legătură cu sfinţii. În Sevilla se iese pe străzi cu figurine religioase de Paşte, dar ele nu sunt arse.

4. Armageddon

La sfârşitul filmului, când explodează giganticul meteorit, oamenii din toată lumea au ieşit din case să privească şi să sărbătorească momentul. Ne sunt înfăţişate secvenţe din SUA, Turcia şi India şi nicăieri nu este noapte, deşi diferenţa de fus orar dintre americani şi indieni este de 11 ore.

3. Mr. and Mrs. Smith

Partea „romantică” a filmului se presupune că ar trebui să ai loc în Columbia, la Bogota. După cum putem vedea, oraşul este înghesuit, un amestec de case mici, vechi şi viu colorate, sirenele  ţipă continuu, străzile sunt pline de palmieri şi este foarte cald. În realitate, Bogota este un oraş cu clădiri mari, vremea este rece şi nu poate fi vorba să crească aici palmieri.

2. Krakatau, la est de Java

Este un film clasic, unul dintre primele mari succese din categoria filmelor cu dezastre. Dacă s-ar fi uitat pe o hartă înainte de a da titlul filmului, producătorii ar fi realizat că, de fapt, vulcanul Krakatau se află la vest de Insula Java. Este poate cea mai stupidă greşeală geografică întâlnită vreodată într-un film.

1. Indiana Jones şi regatul craniului de cristal

Filmul este pe primul loc în acest top, din cauza mulţimii de erori geografice:
– când Indy călătoreşte la Cuzco, harta ne arată ca Nazca drept destinaţie finală a sa, or între cele două localităţi distanţa este de aproape 500 km;
– muzica pe care o aude Indy atunci când merge pe stradă, în Peru, este de fapt o „ranchera” mexicană, iar între Peru şi Mexic distanţa este de 3.000 km;
– Indy spune că a învăţat limba Quechua de la oamenii lui Pancho Villa. Quechua este vorbită de indienii din Peru, în timp ce Pancho Villa a trăit în Mexic.
– tot în acest film vedem amplasată în Peru celebra piramidă Chichen Itza, care, de asemenea, se află în Mexic;
– nu există cascade din Peru, deşi le vedem în acest film. Unele dintre ele sunt din Hawaii, iar unele din Argentina.