Top 10 locuri în lume cu turbulenţe intense. Care sunt rutele aeriene predispuse la accidente

Frica de avion este comună multor persoane, însă unele sunt forţate să îşi depăşească această fobie, prin prisma slujbelor pe care le au. Sigur, niciun zbor nu oferă o siguranţă de 100%, dar există câteva zone pe care ar trebui să evitaţi să le survolaţi dacă sunteţi o fire mai panicoasă.

19 nov. 2017, 08:47
Top 10 locuri în lume cu turbulenţe intense. Care sunt rutele aeriene predispuse la accidente

1. Golful Bengal

Golful, ca şi sportul omonim de altfel, este plin de găuri, numai că în acest caz vorbim de goluri de aer. Această zonă situată între coastele indiană şi birmaneză este cunoscută pentru turbulenţele sale, indiferent de sezon. Fenomenul este generat de apropierea faţă de Ecuator, loc unde se întţlnesc vânturile din nord şi sud. La acestea se adaugă temperaturile ridicate şi influenţa Oceanului, astfel că zborul pe aici poate fi o aventură. Spaţiul aerian este folosit în special de companiile care operează curse între Asia de Sud-Est şi Orientul Mijlociu sau India şi Pakistan. Spre exemplu: Manila-Lahore (Thai Airways), Karachi-Kuala Lumpur (Pakistan International Airlines) sau Bangkok-Dubai (Emirates).

2. Zona de falsă acalmie din largul coastelor Braziliei

Dacă se întâmplă să călătoriţi de la Sao Paolo sau Rio către ţări din Europa de Vest, precum Spania sau Franţa este imposibil să nu treceţi prin această zonă, aflată aproape de jumătatea distanţei, la şase ore de la decolare. Este practic locul de trecere din emisfera sudică în emisfera nordică, locul de intersecţie a vânturi puternice şi de mare instabilitate atmosferică. Temperatura apei este de 25-29 grade Celsius şi, asociată unei umdităţi de 100%, favorizează apariţia de nori cumulonimbus, care se pot ridica şi la înălţimi de 15.000 metri, adică peste plafonul maxim de croazieră al avioanelor de linie. Printre cursele regulate de aici amintim Lisabona-Belo Horizonte (TAP Portugalia), Paris-Sao Paolo (Air France) sau Londra-Rio de Janeiro (British Airways).

Citeşte şi Pare incredibil, dar în avioane există camere secrete. Care este scopul acestora şi cine le poate folosi

3. Himalaya

Dacă v-ați gândit să evitați Golful Bengal şi să traversaţi mai pe la nord vă veţi trezi deasupra lanţului muntos Hymalaya, care în ciuda priveliştii extraordinare pe care o poate oferi pe vreme senină ascunde nenumărate pericole. Orice controlor de trafic aerian recomandă evitarea survolului, zona fiind o ameninţare reală pentru aeronave. În primul rând este vorba de înălţimea munţilor, vârfuri de aproape 9.000 de metri, adică aproape de altitudinea de croazieră a aeronavelor comerciale (de exemplu, un avion Airbus A380 zboară la la 10.700m). De asemenea, aici sunt frecvente turbulenţe, dintre cele mai înfricoşătoare, ca urmare a vânturilor puternice care se formează în depresiuni. Încă un avertisment, veți auzi adesea motoarele aeronavei încetinind când vă apropiați de Himalaya. În cursele care traversează Hymalaya amintim zborul China-Tibet pe ruta Yibin-Lhasa (Tibet Airlines), Chongqing-Shangri La (Chongqing Airlines) sau Kathmandu-Delhi (Jet Airwaves).

4. Japonia în timpul iernii

Anotimpul rece favorabil furtunilor și furtunilor în zona arhipelagului nipon. Chiar dacă în ultimii ani în regiune nu s-a prăbuşit niciun avion din cauza turbulenţelor, au avut totuşi loc o serie de incidente cauzate de vreme. Este de notorietate un zbor între Seul şi Dallas, operat de American Airlines, care a aterizat de urgenţă pe Aeroportul Narita, din Tokyo, după ce în timpul turbulenţelor de o violenţă extremă zeci de pasageri au fost răniţi. În tot timpul anului spaţiul aerian al Japonei este foarte aglomerat, totuşi între cursele care tranzitează Insula Honshu, cea mai nordică şi rece a arhipelagului, amintim Shanghai-Chicago (United Airlines) sau Tokyo-New York (United Airlines).

5. Africa de Sud

Pericolele pândesc mai ales în zona aflată între orașul Bloemfontein (capitala judiciară a țării) și Johannesburg, metropolă aflată puțin mai departe spre nord. Zona este deosebit de predispusă la turbulenţe preponderent în timpul verii, datorită amplitudinilor termice ridicate şi prezenţei furtunilor violente. Dacă chiar nu aveţi de ales şi trebuie să zburaţi peste acest colţ ar fi indicat să evitaţi, dacă este posibil, să luaţi o cursă aeriană cu orar către sfârşitul zilei, pentru că atunci se înregistrează cele mai mari temperaturi, iar riscul de furtuni este foarte mare. Prin acest spaţiu trec inclusiv zborurile Cape Town-Johannesburg (British Airwaves), Cape Town-Nelspruit (Airlink) sau Dubai-Cape Town (Emirates).

6. Islanda

Vremea este foarte schimbătoare în Islanda, insula aflându-se în bătaia vânturilor. Dincolo de disconfortul de zi cu zi pe care îl crează mai ales vizitatorilor, vânturile fac decolorările și aterizările să fie destul de palpitante, dacă nu chiar înfricoşătoare. Ca să vă daţi seama de gradul de periculozitate al zonei trebuie subliniat faptul că principalul aeroport al Islandei, Keflavik, este adesea folosit de către producători pentru a testa comportamentul noilor aeronave la aterizare, în condiţiile unor vânturi foarte puternice. Între rutele care survolează insula amintim Londra-San Francisco (British Airwayas), Manchester-Las Vegas (Thomas Cook Airlines) sau cursa danezo-groenlandeză Copenhaga-Kangerlussuaq (Air Greenland).

7. Filipine

Vremea caldă, umiditatea de peste 90%, vânturile puternice, alternanţa frecventă dintre teren și apa şi uraganele frecvente, fac traversarea arhipelagului filipinez foarte palpitantă. Trebuie însă să vă ţineţi bine de scaune, pentru că în anumite situaţii riscurile pentru pasageri sunt destul de mari. De asemenea, probleme în zbor pot apărea şi la survolarea arhipelagului vecin, Indonezia. Între multele curse care survolează zona amintim Guangzhou-Aucklan (China Southern Airlines), Singapore-Los Andeles (United Airlines) sau Cairns-Hong Kong (Hong Kong Airlines).

8. Las Vegas

Dacă credeți că vremea bună este o garanție a faptului că nu vă veţi confrunta cu turbulențe în timpul zborului, este pentru că nu ați auzit niciodată despre următoarea teorie. În zilele senine şi calde de vară, bule mici de aer se acumulează la sol și se pot ridica până la 3 sau 4 km altitudine, provocând turbulențe imediat după decolarea avioanelor sau înainte de aterizare. Zborurile către și de la Las Vegas sunt deosebit de renumite pentru aceste mici inconveniente. Între rutele care tranzitează Las vegasul remarcăm Ontario, California-Cincinnati (ABX Air), Los Angeles-Minneapolis (Delta Air Lines) sau Las Vegas-Atlanta (Delta Air Lines).

9. Triunghiul Bermudelor

Indiferent dacă mergeți în Cuba, Florida sau Mexic, va trebui să traversați această zonă faimoasă, recunoscută de-a lungul istoriei pentru dispariția multor nave și avioane. Pe lângă condițiile meteorologice uneori furtunoase, cu episoadele ciclonice sezoniere, atât de bine cunoscute, prezența metanului în aer, datorată descompunerii elementelor organice precum petrol și cărbune, ar putea provoca daune motorului și ar putea deteriora unele reactoare. Dar aceasta este încă o teorie. Ceea ce se ştie sigur este că turbulența este comună în această zonă, iar mulţu dintre cei care au zburat pe aici îşi vor aminti de asta toată viaţa. Între avioanele care au drum pe aici amintim Santo Domingo-New York (Delta Air Lines), Orlando-San Juan (Southwest Airlines) sau Santiago de los Caballeros-Boston (JetBlue Airways).

10. Malaezia, Thailanda şi Singapore

Oricare dintre aceste trei destinații din Asia de Sud-Est o alegeţi, întâmpinaţi aceleaşi riscuri legate de turbulenţe. Practic, spaţiile lor aeriene întrunesc aceleași condiții atmosferice care conduc la turbulențe: temperatură ridicată + umiditate + mare = furtuni. Rețineți că în Thailanda zborurile interne sunt adesea destul de scurte, cu altitudini de croazieră care nu permit evitarea facilă a straturilor de nori care se acumulează în special la sfârșitul zilei. Piloții sunt obișnuiți cu acest gen de intemperii, în pasagerii mai puțin. Între multiplele tranzite ale zonei amintim Manila-Dubai (Emirates), Bangkok-Guangzhou (AirAsia) sau Doha-Kuala Lumpur (Qatar Airways).