Top 10 oraşe nemuritoare. Cele mai vechi aşezări, locuite de mii de ani până în zilele noastre FOTO

Oraşe antice care să fie locuite în continuu, de la întemeierea lor până în zilele noastre, sunt destul de puţine în întreaga lume. Multe dintre aşezări se rezumă astăzi doar la ruine, a căror menire este să ateste istoria noastră. Iată însă un tur mondial al orașelor care stau încă în picioare de mii de ani, fiind locuite în permanenţă, indiferent de epoci.
Filip Stan
22 ian. 2017, 12:58
Top 10 oraşe nemuritoare. Cele mai vechi aşezări, locuite de mii de ani până în zilele noastre FOTO

1. Ierihon (Palestina)

Urmele întemeierii sale datează de 11.000 de ani, aproximativ din anul 9.000 î. Hr. Se află în partea de nord a Deșertului Iudeei, aproximativ 7 km de la râul Iordan, la12 km nord-vest de Marea Moartă și la 30 km nord-est de Ierusalim. Printre multe alte vestigii, aici s-au găsit rămășițele celei mai vechi clădiri publice din lume, un turn înalt de 8,5 metri. De remarcat că oraşul se află la 240 metri sub nivelul mării şi este populat în prezent de puţin mai mult de 20.000 de oameni.

2. Byblos (Liban)

Arheologii estimează că acest oraş al cărui nume a fost dat după Biblie a fost fondat cu aproximaţie în jurul anului 5.000 î.Hr. Fondat de fenicieni, el a devenit rapid un important centru comercial, în principal de textile şi lemn. Vechi de aproximativ 7.000 de ani, oraşul se află pe teritoriul actual al Libanului și este numit Jubayl. În timpul cruciadelor era cunoscut ca Gibelet. Populaţia sa actuală este de aproximativ 40.000 locuitori.

3. Alep (Siria)

Fondat în jurul anului 4.300 î.Hr., oraşul a experimentat în timpul istoriei sale o succesiune de ocupații care i-au influențat în mod semnificativ evoluția. Chiar şi în zilele noastre a fost teatrul confruntărilor dintre rebeli şi forţele fidele preşedintelui Bashar Al-Assad, fiind parţial distrus în urma luptelor. Alep a fost al treilea cel mai mare oraş al Imperiului Otoman, iar în 2004, înainte de izbucnirea războiului civil în Siria, populaţia sa depăşea două milioane de locuitori. Oraşul este situat la 48 km de graniţa cu Turcia.

4. Damasc (Siria)

Oraşul a fost fondat în jurul anului 4.300 î.Hr. În prezent este unul dintre cele mai ameninţate situri istorice din lume, din cauza războiului civil din Siria. Este cea mai veche capitală a lumii continuu funcțională, deşi de-a lungul timpului a fost cucerit de romani, bizantini,arabi şi otomani. Damascul a fost prima capitală a noii lumi arabe, a Imperiului Umeyad, începând cu anul 636, sub califul Umar. Vechea cetate se află în partea de nord a actualului oraş.

5. Susa (Iran)

Oraşul a fost fondat în jurul anului 4.200 î.Hr. Fostă capitală a imperiului elamit, oraşul a avut un rol major în istoria Orientului Mijlociu. Este locul în care a fost descoperită singura reprezentare a Codului lui Hamurabi, cea mai veche culegere de legi a omenirii, găzduita acum de muzeul Luvru, din Paris. În literatura istorică, Susa apare în înregistrări sumeriene foarte timpurii: de exemplu descris ca un loc al asculătorilor zeiţei Inanna, divinitatea principală din Uruk, în opera „Enmerkar si Domnul Arattei”. Susa este deasemena menţionată în Biblia ebraică, Tanah. Oraşul modern Susa are o populaţie de aproximativ 65.000 de locuitori.

6. Al Fayyum (Egipt)

A fost construit în jurul anului 4.000 î.Hr., în oaza Fayyum, care se găseşte la 100 km sud-vest de Cairo.  În perioada faraonilor, acest oraș a fost denumit de greci drept Crocodilopolis, adică orașul crocodililor, deoarece locuitorii acestui orașe egiptean venerau un crocodil îmblânzit numit Petsuchos, care era decorat cu bijuterii din aur și pietre prețioase și care trăia într-un templu special, ridicat peste un lac. Populaţia actuală a oraşului este de aproximativ 350.000 locuitori.

7. Sidon (Liban)

A fost fondat în jurul anului 4.000 î. Hr. şi era cunoscut în Antichitate pentru fabricarea unor produse importante, cum ar fi sticla și purpura. Amintit de Homer în scrierile sale, vizitat de Iisus şi Alexandru cel Mare, oraşul a cunoscut o istorie tumultoasă, iar astăzi este al treilea cel mai mare oraş din Liban. Este situat la aproximativ 40 km nord de Tyr şi 40 km sud de capitala Beirut. În Geneză, Sidon este fiul lui Canaan, un nepot al lui Noe.

8. Plovdiv (Bulgaria)

A fost fondat în jurul anului 4.000 î.Hr. şi este cel mai vechi oraş european locuit şi în zilele noastre. Cucerit de Filip al II-lea al Macedoniei, a devenit independentă înainte de a fi integrat în Imperiul Roman. A trecut apoi sub controlul bizantinilor, bulgarilor şi al Imperiului Otoman. Aici s-au păstrat multe rămășițe din antichitate, printre care amfiteatrul antic, odeonul roman, stadionul roman și complexul arheologic Eirene. În prezent, Plovdiv este al doilea oraş ca mărime al Bulgariei, după Sofia, şi are o populaţie de aproape 350.000 locuitori.

9. Gaziantep (Turcia)

A fost fondat în anul 3.650 î.Hr. Iniţial, aşezarea a primit numele de Aïntap, iar după câteva secole, a fost rebotezată Antep. Din 1921, numele a fost schimbat în Gaziantep, tradus prin „Antep cel victorios”. Gaziantep se află în sudul Turciei, aproape de graniţa cu Siria, şi este în prezent al şaselea cel mai mare oraş al ţării, cu peste 1,5 milioane locuitori. Orașul se mândrește și cu cel mai mare muzeu de mozaicuri din lume – peste 1.700 metri pătrați de mozaicuri, multe dintre ele descoperite chiar în Gaziantep, datând din perioada romanilor.

10. Beirut (Liban)

A fost fondat în jurul anului 3.000 î.Hr. Victimă a numeroase lupte, Beirut s-a ridicat de fiecare dată, iar astăzi este o metropolă cu peste două milioane de locuitori. În timpul fenicienilor, a fost umbrit de mai multe orașe-state puternice: Byblos, Sidon și Tir, Liban. Perioada maximă de glorie a Beirutului în perioada antică a fost sub stăpânirea Imperiului Roman. A fost numit „Colonia Julia Agusta Felix Berythus”, dobândind drepturile de oraș-stat roman. Totuși, ce a contribuit la faima sa a fost Școala de Drept, care a excelat printre școlile de la Constantinopole și Atena, rivalizând cu cea de la Roma.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Drumul din România care i-a lăsat fără cuvinte pe mulți șoferi. E lung de 150 de kilometri și trebuie să stai cu piciorul pe frână: ”Din păcate, am auzit la știri că un cuplu a murit”
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Românii care sunt în pericol să-și piardă toți banii din bancă. La ce trebuie să fie atenți
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești