Top 5 categorii de alimente pe care să le consumi iarna. Te ajută să treci mai ușor peste temperturile scăzute

Nutriționiștii susțin că unele categorii de alimente vă țin de cald. Despre ele se spune că sunt potrivite a fi consumate în sezonul rece pentru că ajută să trecem mai ușor peste temperaturile negative. De fapt, secretul este că aportul lor ajută organismul să se adapteze mai ușor la sezonul rece.

28 ian. 2024, 15:58
Top 5 categorii de alimente pe care să le consumi iarna. Te ajută să treci mai ușor peste temperturile scăzute

Vremea s-a răcit, iar pentru a face față frigului nutriționiștii recomandă să vă hidratați și să consumați alimente care ajută organismul să se adapteze mai ușor la sezonul rece.

„În timpul iernii noi suntem mai „reci” şi mai „uscaţi”. Cu alte cuvinte deshidrataţi. Ni se usucă şi crapă pielea de pe mâini, de pe faţă, sinusurile şi chiar şi articulaţiile sunt mai „uscate”. Și stomacul are de suferit. Antidotul pentru toate aceste simptome se află chiar în alimentele pe care le găsim la piaţă. Introdu în alimentaţie mai multe fructe cu coajă lemnoasă, seminţe, cereale. Când găteşti, preferă supele şi tocăniţele de legume, cu sau fără carne. De asemenea, poţi consuma proteine de la animale mai mari, cu grăsimi care sunt mai dense.”, explică nutriționistul Wasim Nazer.

 

Top 5 categorii de alimente pe care să le consumi iarna

1. Alimente fermentate

Alimentele fermentate încălzesc organismul, de aceea nutriționistul îți recomandă să mănânci cât mai multe murături (puse la saramură, nu în oţet), dar și iaurturi, brânză fermentată.

 

2. Rădăcinoasele, o alegere inspirată

Sfeclă, morcovi, ţelină, pătrunjel, păstârnac, cartofi şi cartofi dulci, rădăcinoase, sunt mai grele și mai dese, de aceea sunt recomandate a fi consumate iarna.

„Rădăcinoasele sunt bogate în fibre, minerale, vitamina A şi vitamina C, aşadar sunt benefice pentru sistemul imunitar.”, explică Wasim Nazer.

 

3. Mai multe grăsimi

În timpul lunilor de iarnă, o dietă bogată în grăsimi bune asigură o temperatură mai bună a corpului şi, de asemenea, la reconstruirea celulelor, care au nevoie de colesterol.

Cel mai recomandat este peştele, de preferat codul şi somonul de Alaska, aflat în plin sezon de migrare. Aceştia conţin mulţi acizi graşi esenţiali, precum omega-3. De asemenea, încearcă să găteşti cu ulei de măsline, ulei de nucă de cocos, unt şi ghee în timpul toamnei şi a lunilor lungi de iarnă.

 

4. Proteinele, esențiale în timpul iernii

Vegetarian sau nu, ai grijă să introduci în alimentația ta proteinele. Organismul are nevoie de mai multe proteine în timpul iernii, dar ai grijă să nu depășești aportul de 10% necesar.

„Desigur că cele mai bune surse de proteine sunt carnea și ouăle, însă dacă nu ești mare fan al acestor alimente alege pudra proteică din zer, nucile, seminţele, spirulina sau iaurtul.”, explică nutriționistul Wasim Nazer.

 

5. Alimente bogate în fibre

Un consum optim de fibre asigură o funcționare bună a sistemului digestiv. Nutriționiștii recomandă, în acest caz, fibre din cereale integrale, seminţe, majoritatea leguminoaselor, secară şi orez. Nu uita, însă, și de mere, fructele cele mai bogate în fibre.