Top 5 mituri false despre stomatologie

Înainte de a face orice alegere, cu toții avem nevoie de siguranța pe care ne-o oferă părerile, sfaturile și recomandările persoanelor care au trecut deja prin experiențe similare. În ceea ce privește stomatologia, informațiile pe care le putem acumula din diferite surse ne pot ajuta să ne formăm o părere despre tipurile de tratamente disponibile în ziua de astăzi și, în același timp, ne pot induce în eroare. De-a lungul timpului, au apărut numeroase mituri despre stomatologie, iar acestea nu fac decât să scadă încrederea pacienților. Pentru că știm cât de greu este să faci diferența între o informație adevărată și una falsă atunci când vine vorba despre tehnici medicale, am pregătit o listă cu 5 dintre cele mai des întâlnite mituri false despre stomatologie.

28 sept. 2020, 12:10
Top 5 mituri false despre stomatologie
  1. Radiografia dentară face rău organismului
  2. De cele mai multe ori, miturile despre domeniul stomatologiei au pornit de la un adevăr, care a suferit modificări de-a lungul timpului. Este adevărat că în trecut radiografiile dentare puteau face rău organismului din cauza nivelului de radiații utilizat, însă stomatologia modernă, la care avem acces în ziua de astăzi, presupune radiografii dentare digitale. Medicii stomatologi confirmă faptul că doza de radiații este mult mai scăzută în prezent, iar radiografiile dentare sunt sigure și reprezintă un real ajutor pentru diagnosticarea corectă a afecțiunilor dentare și pentru controlul intervențiilor stomatologice realizate. De asemenea, cercetările în domeniu atestă o reducere a nivelului de radiații de până la 80% în momentul utilizării unui senzor digital comparativ cu folosirea unui film radiologic clasic.

    1. Aparatul dentar este doar pentru copii

    Cei mai mulți dintre pacienții care au nevoie de tratamente ortodontice consideră că dacă nu au reușit în copilărie să poarte un aparat dentar, atunci nu mai este nimic de făcut deoarece în cazul adulților acesta nu mai funcționează. Această afirmație este cu siguranță una falsă! Medicii specialiști ortodonți ne asigură că tratamentele cu aparat dentar nu au o limită de vârstă și toate persoanele care își doresc să își corecteze problemele de aliniere a dinților o pot face oricând cu ajutorul unui aparat dentar potrivit.

    Aparatul dentar se poate purta de la vârsta de 7 ani, însă nu există o limită superioară de vârstă. Este drept însă că, în trecut, tratamentul cu aparate ortodontice se făcea doar la copii, însă acum lucrurile s-au schimbat, medicina a evoluat, iar noile tratamente și tehnici utilizate de către medici vin în ajutorul tuturor pacienților. Tratamentele cu aparat dentar sunt chiar indicate pentru adulții care își doresc să își recapete sănătatea danturii. De exemplu, sunt foarte multe persoane care își pierd molarii care apar la vârsta de 6 ani, primii dinți definitivi care erup. De multe ori, aceștia nu sunt înlocuiți timp de 10-15 ani, în tot acest timp dinții vecini migrează pentru a acoperi locul rămas liber, iar întreaga dantură își mișcă treptat poziția. În momentul în care pacientul se hotărăște că vrea să înlocuiască acea măsea pierdută cu ani în urmă, se recomandă mai întâi de toate purtarea unui aparat dentar, pentru a restabili poziția corectă a dinților rămași și pentru a face loc unui implant dentar.

    1. Extracțiile dentare dor

    Unul dintre cele mai des întâlnite mituri din domeniul stomatologiei este acela că extracțiile dentare reprezintă intervenții chinuitoare și extrem de dureroase. Ei bine, și aceasta este o informație falsă! Istoria stomatologiei ne confirmă faptul că în trecut extracția dentară reprezenta singurul tratament disponibil, ce era realizat fără anestezie sau instrumentar medical. Cu toate acestea, perioada în care ne aflăm este una cu mult mai avansată, iar astăzi extracțiile dentare sunt realizate fără ca pacienții să simtă durere. Conform Healthline, extracțiile dentare nu pot provoca durere pentru că, în funcție de complexitatea cazului, medicul folosește diferite tipuri de anestezie dentară.

    1. Detartrajul dentar afectează smalțul dinților

    Ideea conform căreia detartrajul afectează smalțul dinților este falsă! Detartrajul dentar este o manoperă stomatologică nedureroasă, acesta este de fapt o curățare mai profundă a danturii ce constă în îndepărtarea depozitului sub gingival de tartru (substanță calcaroasă de culoare gălbuie sau negricioasă, care se depune pe coroana dinților), prin intermediul aparatului cu ultrasunete. De asemenea, placa bacteriană care provoacă afecțiuni dentare este, de asemenea, eliminată, cu ajutorul detartrajului. Detartrajul îndepărtează doar placa bacteriană și tartrul fără a afecta în vreun anumit fel smalțul dinților.

    1. Vizitele la stomatolog sunt necesare doar atunci când apare durerea

    Deși pentru multe persoane vizita la medicul stomatolog este considerată necesară doar atunci când apare durerea provocată de diferitele afecțiuni dentare, controalele periodice reprezintă un real ajutor pentru sănătatea fiecăruia. Controalele stomatologice ar trebui să intre în reflexul tuturor celor care vor să evite pe viitor să se confrunte cu probleme dentare și să scoată mai mulți bani din buzunar. Controalele periodice sunt necesare de cel puțin două ori pe an, acestea implică un consult, o radiografie dentară și o igienizare profesională. Ele sunt importante deoarece ajută la depistarea afecțiunilor orale în stadiu incipient, atunci când sunt mai ușor de tratat și ne asigură că nu ne vom confrunta pe viitor cu probleme greu de rezolvat.