Top cele mai populare diete la nivel global. Iată care ți se potrivește cel mai bine. Criteriile de care trebuie să ții cont

Cu toții am ținut, măcar o dată în viață, dietă. De regulă, ele ajută la slăbit, dar contează foarte mult ce dietă e potrivită pentru organismul fiecăruia.
Alina Costache
10 mai 2024, 11:33
Top cele mai populare diete la nivel global. Iată care ți se potrivește cel mai bine. Criteriile de care trebuie să ții cont

Top cele mai populare diete la nivel global. De obicei, un simplu search pe Google nu te poate ajuta să identifici dieta potrivită pentru tine, însă nutriționistul Anthony O’Reilly a explicat care sunt cele mai populare diete și cum pot fi alese.

  • Postul intermitent

„Postul intermitent înseamnă consumul tuturor caloriilor zilnice într-o perioadă de timp stabilită, apoi, în restul zilei, se consumă doar apă. Există diferite abordări ale postului intermitent, cea mai populară fiind împărțirea 8:16 – ceea ce înseamnă că îți consumi caloriile într-o fereastră de mâncare de opt ore și postești pentru celelalte 16 ore ale zilei. Puteți să faceți și un program de 10:16, 16:10 sau chiar 6:20”, spune nutriționistul Anthony O’Reilly.

Citește și Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine cu mucegai. Nici nu te-ai fi gândit la așa ceva

Top cele mai populare diete la nivel global. Cea mai populară dietă este postul intermitent. Are, în medie, peste un milion de căutări lunare în toată lumea. Printre avantaje se numără faptul că ajută, într-adevăr, la pierderea în breutate, reduce stresul, stabilizează nivelul zahărului din sânge și reduce riscul de accident vascular cerebral. Există, totuși, și dezavantaje, poate fi destul de greu de ținut pe termen lung fiindcă duce la o lipsă a energiei sau din cauza poftelor.

  • Dieta mediteraneană

E a doua cea mai populară la nivel global. Ajută, de asemenea, la pierderea kilogramelor în plus și e o dietă mai ușor de respectat. Dezavantajele sunt că nu are reguli concrete în ceea ce privește caloriile și include unele alimente mai costisitoare.

„Așa cum sugerează și numele, dieta mediteraneană este inspirată de obiceiurile alimentare ale oamenilor care locuiesc în apropierea Mării Mediterane, de exemplu, Grecia, Italia, Spania etc., care au unele dintre cele mai lungi speranțe de viață din lume. Dieta este bogată în alimente sănătoase pentru inimă, cum ar fi legume, cereale, pește, fructe, ulei de măsline și nuci. Consumul de carne roșie este redus la minimum, iar aportul de lactate este moderat și constă din surse de înaltă calitate, cum ar fi iaurt și brânzeturi”, susține Anthony O’Reilly.

  • Dieta Paleo

Top cele mai populare diete la nivel global. Sunt multe celebrități care au apelat la această dietă, iar printre ele se numără Matthew McConaughey, Miley Cyrus și Uma Thurman. Dieta ajută la scăderea în greutate, la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea circulației sângelui.

„Dieta Paleo, numită uneori „dieta Caveman”, implică doar consumul de carne, pește, legume, fructe, nuci și semințe. Orice cereale, lactate, alimente procesate, fasole, leguminoase și zaharuri trebuie să fie evitate în timpul aderării la această dietă.”, spune O’Reilly.

  • Dieta carnivoră

Top cele mai populare diete la nivel global. E cunoscută și sub numele de dieta zero carbohidrați. Ajută și ea la pierderea în greutate, mai ales că proteinele măresc efectul termic al hrănirii organismului – energia necesară pentru a digera alimentele. Există și dezavantaje, lipsa fructelor și legumelor poate să ducă la un risc mai mare de a face boli de inimă sau cancer.

„Dieta carnivore este exact opusul veganismului. Carnivorii mănâncă numai produse de origine animală, cum ar fi carne, brânză, lapte, grăsimi de origine animală și ouă. Nu există cereale, legume și fructe.”, susține O’Reilly.

  • Dieta Sirtfood

E a cincea cea mai populară idn lume. „Dieta Sirtfood a crescut în popularitate în ultimii ani. Aceasta se concentrează pe alimente bogate în sirtuine, un grup de proteine găsite în organism care reglează metabolismul. Alimentele bogate în sirtuine includ vin roșu, ciocolată neagră, nuci, rucola, cafea și ulei de măsline extravirgin”, spune Anthony O’Reilly.

  • Dieta ketogenă

Mulți cercetători au spus că dieta Keto poate să ajute la tratarea cancerului și chiar a bolilor respiratorii, dar ajută și la pierderea în greutate și la scăderea zahărului din sânge la persoanele care suferă de diabet. Alte studii arată că nu e atât de eficientă la pierderea în greutate.

„În ultimii ani, dieta ketogenă a fost, fără îndoială, una dintre cele mai discutate și dezbătute diete. Keto, așa cum se numește pe scurt, dă prioritate grăsimilor (65-75% din caloriile tale zilnice), cu un consum moderat de proteine (20-30%) și foarte puțini carbohidrați (doar aproximativ 5%, deși unele versiuni interzic carbohidrații cu totul). Dieta Keto a fost concepută pentru a menține corpul într-o stare aproape constantă de cetoză, o stare metabolică în care organismul creează cetone din grăsimi pentru a le folosi ca energie în loc de zahărul din carbohidrați (sursa de energie primară și preferată a organismului)”, spune nutriționistul.

Citește și Mihaela Bilic, despre porția corectă de mici de 1 Mai ca să ne menținem sănătatea: „Micii de porc sunt mai dietetici”

Spynews
Acces Direct. Momente cumplite pentru familia Raisei, fetița de doi ani din Dolj. Va fi înmormântată mâine, de Ziua Copilului. Cine a lipsit de la priveghi
Bzi.ro
Cabral și-a găsit nevasta cu doi bărbați! „Deci, nu te mai suport!”
Fanatik.ro
Comuna din România unde mai trăiesc doar câțiva oameni. Are ulițele asfaltate și apă curentă, iar casele se vând cu 40.000 de euro
Capital.ro
Legea este în vigoare în toată România. Toți românii au termen până pe 30 iunie
Playtech.ro
SCANDALOS! Mihaela Rădulescu, goală pușcă! A făcut senzație cu ipostaza nud
DailyBusiness
Categoria de șoferi care scapă nepedepsită deși încalcă legea! Polițiștii sunt neputincioși
Adevarul
Cinci predicții ale experților cu privire la impactul condamnării lui Trump asupra alegerilor din 2024 și nu numai
Spynews
Știrile Antena Stars. Frații Tate rămân sub control judiciar. Milionarii britanici nu au voie să părăsească țara
Spynews
Știrile Antena Stars. Ramona Olaru s-a săturat de iubiții cu bani, dar nu și bogați sufletește! Cum își testează pretendenții încă de la primele întâlniri: „Contează pentru mine...”
Evz.ro
Mulți șoferi au acest obicei banal. De acum e interzis, se dau amenzi uriașe
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
wowbiz.ro
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47 de ani
Cancan.ro
După ce s-a “curățat” la Floreasca și Obregia, Adrian Mititelu Jr. și-a reluat păcatele… Paranghelie la NUBA până la 3 dimineața cu vinuri fine!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Anumiți angajați vor avea parte de mai multe zile de concedii în 2024: Noul proiect de lege a fost adoptat de Camera Deputaților
Capital.ro
Obligatoriu pentru toți șoferii care fac ITP. Ce trebuie să facă înainte de inspecția tehnică
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
stirilekanald.ro
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp ce erau luați de ape
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
Fenomene paranormale. Nici specialiștii nu pot explica aceste mistere
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'