Topirea gheţii din Groenlanda şi Antarctica a atins un ritm record

Publicat: Vineri, 22 August 2014 17:24 // Actualizat: Vineri, 22 August 2014 17:24 // Sursa: romaniatv.net

Gheţurile din Groenlanda şi Antarctica se topesc într-un ritm record, ajungând să piardă anual un volum de aproximativ 500 de kilometri cubi, potrivit unui studiu efectuat de cercetători de la Institutul Alfred Wegener (AWI) din Bremerhaven, informează Deutsche Welle. Pierderile anuale s-au dublat în cazul Groenlandei şi s-au triplat în Antarctica de Vest faţă de anul 2009.

Echipa de specialişti condusă de Veit Helm a utilizat date culese, timp de doi ani, de satelitul ESA Cryosat-2 şi a creat modele digitale de elevaţie pentru Groenlanda şi Antarctica, rezultatele fiind publicate în revista on-line The Cryosphere, informează Agerpres.

"Noile hărţi de elevaţie sunt instantanee ale stării actuale a suprafeţei întinse acoperite de gheaţă", a precizat Helm, citat de Deutsche Welle. "Cotele sunt foarte precise, mergând până la câţiva metri înălţime, şi acoperă aproape 16 milioane de kilometri pătraţi din zona de gheaţă", a adăugat el.

Cele mai mari schimbări de altitudine au fost detectate la Gheţarul Jakobshavn (cel despre care se spune că ar fi scufundat pachebotul Titanic în anul 1912) din Groenlanda de Vest şi la Gheţarul Pine Island din Antarctica de Vest. Constatările studiului concordă cu rezultatele altor cercetări ştiinţifice efectuate în ambele zone menţionate.

CITEŞTE ŞI: Cinci mituri despre topirea gheţurilor din Antarctica

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
22 aug 21:20
...unui studiu efectuat de cercetători de la Institutul Alfred Wegener (AWI) din Bremerhaven, informează Deutsche Welle. Citește mai departe…

...
22 aug 17:34
... Gheţurile din Groenlanda şi Antarctica se topesc într-un ritm record, ajungând să piardă anual un volum de...
1
EUR
4.8378
RON
05 Jul
noapte 21 °
zi 36 °
Ultimele joburi adaugate
24 H