TOPUL averilor politicienilor din Guvern

Cine sunt săracii, dar mai ales cine sunt avuţii Guvernului? Răspunsul îl găsim în declaraţiile de avere, completate în urmă cu aproape o lună. Printre cei mai bogaţi membri ai Executivului figurează chiar premierul Victor Ponta, urmat de premierul interimar Gabriel Oprea şi de ministrul demisionar al Transporturilor, Ioan Rus. La polul opus este ministrul pentru Diaspora, Angel Tîlvăr, care nu are nicio locuinţă şi niciun teren.

07 iul. 2015, 09:30
TOPUL averilor politicienilor din Guvern

Potrivit declaraţiei de avere, premierul Victor Ponta Ponta deţine împreună cu soţia sa două terenuri, două apartamente, două case de vacanţă şi un autoturism marca Fiat, relatează România TV.

În prezent, premierul are peste 14.000 de euro şi aproape 5.000 de lei în conturi, în timp ce soţia sa a declarat alţi 148.000 de euro şi 63.000 de lei. Veniturile premierului ajung la 74.208 de lei anual, iar ale soţiei sale se ridică la 74.408 euro.

La rândul lui, premierul interimar Gabriel Oprea se poate lăuda cu nu mai puţin de şapte terenuri deţinute în coproprietate cu soţia sa, patru case, două apartamente în Capitală, două case de vacanţă şi două spaţii comerciale. Oprea mai are două autoturisme, bijuterii în valoare de 10.000 de euro şi obiecte de artă în cuantum de 50.000 de euro.

Cu toate că a pierdut funcţia de ministru al Transporturilor, Ioan Rus nu are motive de îngrijorare. Rus are asigurată o bătrâneţe mai mult decât confortabilă, cu peste 220.000 de euro şi 760.000 de lei în conturi, trei terenuri, o casă, două autoturisme şi obiecte de artă în valoare de 53.000 de euro. Fostul ministru mai are peste 150.000 de lei şi 100.000 de dolari în plasamente şi fonduri de investiţii, dar deţine şi acţiuni în valoare de peste 2.700.000 de lei.

Printre miniştrii care fac parte din „clasa mijlocie” a Executivului se regăseşte ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. El se poate lăuda cu două terenuri, un apartament în Bucureşti, trecut pe numele soţiei, o casă de locuit şi două autoturisme. Cazanciuc are şi „provizii” de 70.000 de euro în conturi.

Printre cei mai modeşti miniştri din Guvernul Ponta se numără ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, care are în proprietate un teren şi un apartament, ambele situate în Bucureşti. Un caz deosebit este cel al ministrului delegat pentru românii din diaspora Angel Tîlvăr care nu are, potrivit declaraţiei de avere, nicio locuinţă şi niciun teren. În schimb, Tîlvăr menţionează în document două autoturisme şi o barcă de pescuit.

Citeşte şi Zeci de persoane cu averi mari, verificate de ANAF. Diferenţe semnificative între declaraţii şi estimări