Topul bolilor prevenite prin vaccinare

Gripa, rujeola, poliomielita sunt doar câteva din bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Vezi mai jos lista completă.

10 mart. 2015, 07:30
Topul bolilor prevenite prin vaccinare

Rujeola

Ce este: O infectie pulmonare foarte contagioasa.

Cum se raspandeste: Virusul rujeolic ajunge in aer cand o persoana infectata tuseste sau stranuta. Virusul poate ramane pe un obiect atins timp de pana la 2 ore. Cei mai multi oameni care nu sunt imuni pot contracta boala daca stau aproape de o persoana infectata.

De ce este importanta vaccinarea: Rujeola poate provoca pneumonie, umflarea creierului si poate duce la deces. Inainte de vaccinare, 3-4 milioane de oameni din SUA au suferit de rujeola in fiecare an, 48.000 au fost spitalizati si 400-500 au decedat.

Tusea convulsiva (Pertussis)

Ce este: O infectie pulmonara care ingreuneaza respiratia din cauza tusei severe.

Cum se raspandeste: Oamenii pot inhala bacteriile pertussis atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta.

De ce este importanta vaccinarea: Viata poate fi pusa in pericol, in special la copiii cu varsta sub 1 an. Tusea convulsiva poate duce la pneumonie, convulsii, si la incetinirea sau oprirea respiratiei.

Gripa

Ce este: O infectie virala a nasului, plamanilor si gatului.

Cum se raspandeste: Cand o persoana gripata tuseste, stranuta sau chiar vorbeste, picaturile si virusul se pot raspandi pana la 6 metri. Virusul se poate lua din aer sau prin atingerea unor obiecte.

De ce este importanta vaccinarea: Gripa poate agrava afectiuni precum astmul si diabetul.

Tot ce trebuie sa stii despre vaccinul antigripal

Poliomielita

Ce este: O boala virala.

Cum se raspandeste: Virusul polio traieste in intestinele organismului. Infectarea se face prin contactul cu fecalele unei persoane bolnave.

De ce este importanta vaccinarea: Cei mai multi oameni nu prezinta niciun simptom sau au semne asemanatoare gripei, care dureaza cateva zile. Insa poliomielita poate provoca infectii cerebrale, paralizie si deces. A fost una dintre cele mai temute si devastatoare boli ale secolului 20. Cazurile de poliomielita au scazut in ultimii ani, datorita vaccinarii.

Boala pneumococica

Ce este: O boala bacteriana care poate provoca aparitia altor boli, inclusiv pneumonie, infectii ale sangelui si urechii si meningita (care afecteaza creierul si maduva spinarii).

Cum se raspandeste: Boala se raspandeste prin contactul cu mucusul sau saliva unei persoane infectate.

De ce este importanta vaccinarea: Complicatiile pot fi grave si fatale. Ca si in cazul pneumoniei, este periculoasa mai ales pentru persoanele cu varsta peste 65 de ani. In cazul in care apare meningita sau infectia sangelui, boala penumococica pune viata in pericol.

Citeste mai mult pe curademiere.ro