Topul celor mai mari pericole care pândesc Europa. Vladimir Putin, mai rău decât criza financiară

Publicat: Miercuri, 10 Iunie 2015 09:48 // Actualizat: Miercuri, 10 Iunie 2015 09:48 // Sursa: romaniatv.net

Deși pericolele Grexit și Brexit – ieșirea Greciei din zona euro, respectiv a Marii Britanii din UE – țin prima pagină a ziarelor, o altă amenințare planează asupra Europei.

Un sondaj recent la care au răspuns 50 de politicieni și analiști europeni și americani din cadrul grupului Politico Transatlantic Caucus văd în Vladimir Putin principala provocare pe care Europa o are de depășit în perioada următoare, arată Politico, potrivit Independent.md.

Din răspunsurile oferite de membrii Politico Transatlantic Caucus, Putin iese în evidență ca o amenințare mai reală decât criza economică.

28 dintre respondenți îl consideră pe președintele rus mai amenințător decât economia șovăielnică a continentului.

De asemenea, 44 din 50 de oameni politici și analiști intervievați nu văd o îmbunătățire a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Rusia în cursul acestui an.

Alți 15 respondenți au catalogat situația economică din Europa ca fiind a doua amenințare la adresa securității UE, în timp ce ascensiunea partidelor extremiste ocupă locul al treilea, cu 13 voturi.

În ordine urmează: criza imigranților, amenințarea teroriştilor islamiști, Brexit, Grexit și dizolvarea Uniunii Europene.

Schimbare profundă

Sondajul a fost efectuat cu doar câteva zile înaintea deschiderii lucrărilor summit-ului G7 din Germania, pe fondul unor solicitări tot mai dese de ridicare a sancțiunilor impuse Rusiei pentru declanșarea crizei din Ucraina.

În opinia unui analist european, participant la sondaj, toată lumea tinde să ignore profundele implicații ale crizei din Ucraina.

„Adâncimea crizei înregistrate în relația cu Rusia este adeseori subestimată. Asistăm la o schimbare sistemică ale cărei implicații depășesc Ucraina și poate chiar și pe Putin", a declarat acesta.

Marea Britanie rămâne

Amenințarea insularilor de a părăsi Uniunea Europeană nu este luată în serios de respondenții sondajului. 42 din cele 50 de persoane intervievate cred că britanicii vor rămâne în continuare în Uniune.

Ceva mai complicat se arată rezultatul în privința concesiilor pe care David Cameron le va obține în urma negocierilor cu Bruxellesul.

50% cred că tratatul încheiat între Marea Britanie și UE nu va cunoaște nicio modificare, în timp ce restul dau ca sigure schimbări parțiale sau totale ale acestuia.

Confuzia poate fi alimentată și de atitudinea afișată de Angela Merkel și Francois Hollande.

În timp ce Merkel a plusat din prima pe tema negocierilor pentru păstrarea Regatului Unit în cadrul Uniunii, francezii nu au afișat o disponibilitatea prea mare în a schimba condițiile de aderare pentru vecinii britanici.

De altfel, unul dintre oficialii francezi intervievați în cadrul sondajului a recunoscut că ar fi de acord cu modificarea tratatului care stă la baza aderării Mării Britanii, dacă de cerințele insularilor vor beneficia apoi toate statele membre.

Imigranții, buni pentru Europa

În privința refugiaților care iau cu asalt coastele Mediteranei, majoritatea respondenților (35) consideră că aceștia ar trebui găzduiți în UE.

24 din respondenți cred că relocarea lor ar trebui făcută în urma cererilor voluntare din partea guvernelor statelor membre.

„Europa va avea nevoie de imigranți pentru a-și rezolva problema demografică. Trebuie doar să-și pună la punct regulile prin care poate să-i trieze pe azilanți și refugiați de imigranții sosiți din motive economice", a răspuns un oficial britanic.

Francezii nu privesc nici ei cu îngrijorare fenomenul, după cum reflectă răspunsul unui analist din Hexagon: „Europa este alcătuită din 500 de milioane de persoane. 40.000 de refugiați înseamnă foarte puțin".

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
imigranti europa pericole care pandesc europa pericole europa Vladimir Putin
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
10 iun 15:41
...din zona euro, respectiv a Marii Britanii din UE – țin prima pagină a ziarelor, o altă amenințare planează asupra Europei. Citește mai departe…

...
10 iun 09:57
Votează email 0 email
...din UE – țin prima pagină a ziarelor, o altă amenințare planează asupra Europei. Citește mai departe… Mai mult: romania tv ...
10 iun 09:56
...zona euro, respectiv a Marii Britanii din UE – țin prima pagină a ziarelor, o altă amenințare planează asupra Europei. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8730
RON
23 Oct
noapte 6 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H