Topul celor mai toxice haine din lume. Toţi îmbrăcăm aceste branduri

Producători celebri de haine, care îmbracă sute de milioane de oameni din lumea întreagă, refuză să ia măsuri pentru a elimina substanțele toxice din obiectele pe care le confecționează și din procesul de fabricație. Printre aceste nume importante din industria textilă se găsesc Nike, Esprit, Victoria's Secret și Li Ning, arată un raport al Greenpeace.
Iulian Tudor
11 iul. 2016, 08:14
Topul celor mai toxice haine din lume. Toţi îmbrăcăm aceste branduri

Pe de altă parte, sunt și producători sau distribuitori mari care au făcut pași importanți în sensul protecției propriilor anagajați și a mediului înconjurător, scrie profit.ro. Cel mai important astfel de nume este cel al companiei Inditex, deținută de cel mai bogat om din lume, spaniolul Amancio Ortega.

Citeşte şi Nu mai risipi banii pe haine şi încălţări! Sfaturi să faci economii cu garderoba

Inditex operează branduri importante prezente în întreaga lume, inclusiv în România. Cele mai cunoscute nume din imperiul Inditex sunt Zara, Pull and Bear, Bershka sau Stradivarius. Alături de Inditex, în zona „Avant-Garde”, în care Greenpeace include companiile care au făcut pași importanți pentru eliminarea substanțelor toxice din hainele pe care le confecționează, mai sunt doar H&M și Benetton. H&M este un alt nume foarte activ pe piața din România, în timp ce Benetton este o prezență mai discretă.

Acestea sunt și singurele trei branduri, din cele 19 analizate în cadrul proiectului Detox Catwalk, care nu au probleme serioase în ceea ce privește respectarea standardelor de protecție a mediului.

„Raportul nostru arată că industria textilă nu depune suficiente eforturi pentru a renunța la chimicalele toxice. 16 dintre cele 19 branduri analizate au probleme în ceea ce privește transparența sau pur și simplu nu au eliminat chimicalele toxice din lanțurile de producție. Mai sunt doar 3 ani până la deadline-ul din 2020 pe care, dacă vor să îl atingă, ar trebui să grăbească procesele”, declară Kirsten Brodde, directorul campaniei Detox My Fashion, Greenpeace Germania.

Majoritatea companiilor analizate se încadrează într-o categorie de mijloc, Evolution Mode, care remarcă o mai bună gestiune a chimicalelor. La această clasă intră firme ca C&A și Mango.

Raportul Detox Catwalk analizează felul în care companiile au respectat indicatori-cheie inclusiv eliminarea compușilor chimici periculoși din produsele lor și din procesele de fabricare. De asemenea, raportul a analizat gradul de transparență al informațiilor legate de poluare.

Citeşte şi ŞOCANT: Fiul ei a fost otrăvit de aceasta plantă. Multe familii o au în casă. Ce trebuie să ştii despre ea

Stoparea poluării apelor devine din ce în ce mai urgentă, în mod special în țările mari producătoare de textile cum ar fi China unde peste 80% din apele subterane sunt nepotabile. Peste 70% din apele din fântâni nu sunt potabile din cauza poluării, conform unei analize publicate anul acesta de către Ministerul Resurselor de Apă din China. Industria textilă chineză este cea mai mare sursă de poluare a apelor în China.

Schimbările petrecute la nivelul corporațiilor din domeniu au dus la schimbări de legislație în țări precum China, unde chimicalele toxice precum PFC, nonilfenoli si ftalați, folosite până acum în industrie, au fost incluse pe lista de substanțe interzise în cel de-al 12-lea plan cincinal de Prevenire și Control al Riscurilor Chimice pentru Mediu.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri