TOPUL GAFELOR: Klaus Iohannis, din greşeală în greşeală până la EŞECUL din finală!

 ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Cele două dezbateri televizate între prezidenţiabili au reprezentat pentru Klaus Iohannis două momente pe care candidatul ACL în mod cert vrea deja să le uite. 

13 nov. 2014, 05:01
TOPUL GAFELOR: Klaus Iohannis, din greşeală în greşeală până la EŞECUL din finală!

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Iohannis a comis zeci de gafe (de la cele de fond, referitoare la cifre şi detalii legislative, la cele de atitudine şi respect arătat moderatorilor şi interlocutorului) în cele doar 3 ore de confruntare faţă în faţă cu Victor Ponta. Ţinând cont de faptul că Victor Ponta porneşte drept favorit în acest alegeri, cu un avans de 10% intenţie de vot conform sondajelor de opinie, cele două prestaţii ale lui Iohannis ar fi trebuit să dezvăluire românilor un as în politică, să aducă o explozie care să schimbe tendinţa. În realitate, prezenţele lui Iohannis la Realitatea TV şi B1 au prezentat un candidat care a făcut foarte multe gafe, dintre care amintim doar 10:

1. Despre funia ANI, în casa spânzuratului. Definiţia incompatibilităţii care nu este întodeauna compatibilă. Cea mai mare gafă, speculată de contracandidatul său, a vizat subiectul ANI. Klaus Iohannis, care urmează să fie judecat la doar 2 zile după al doilea tur de scrutin de ICCJ, a prezentat o viziune cel puţin ciudată cu privire la cadrul legal referitor la ANI, subliniind că „sunt acte normative care se referă la incompatibilităţi care nu sunt întotdeauna compatibile”. Dacă va fi găsit incompatibil, Iohannis va fi obligat să părăsească orice funcţie publică pe care o deţine la acea dată, inclusiv cea de preşedinte.

2. Iohannis nu ştie cât este pensia minimă în România. Nu ştie nici măcar că în România există o pensie minimă! A doua gafă uriaşă a fost făcută iniţial de Iohannis la Realitatea şi a fost dublată de o altă eroare în seara de miercuri, la postul B1. Pentru a fi mai convingător, a folosit-o pe soacra sa drept exemplu. Conform legii, toţi pensionarii din România beneficiază de un venit minim garantat de 350 de lei. Iohannis a demonstrat că nu cunoaşte legea. Iohannis nu dat semne că ar cunoaşte aceste detalii, chiar dacă se recomandă un reprezentantul lucrului bine făcut. Evident, Iohannis a arătat de asemenea că nu ştie sau a omis voit să spună cât câştigă în realitate soacra sa.

Gafele 3 şi 4. Se laudă că e german, dar nu ştie detalii esenţiale despre economia Germaniei şi o jigneşte pe Merkel. Alte două gafe au fost speculate de Victor Ponta în cele două dezbateri. Pe de o parte, Iohannis a condamnat faptul că Ponta vrea ca România să aibă un parteneriat economic cu China. Candidatul PSD l-a informat pe Iohannis că şi Germania are un astfel de parteneriat strategic cu chinezii, în urma căruia în fiecare an cele două ţări fac schimburi comerciale de peste 100 de miliarde de lei. Klaus Iohannis l-a catalogat pe Victor Ponta ca fiind „fraier” pentru că România este în acest moment pe excedent bugetar (practic, că ţara noastră a produs mai mult decât a cheltuit). Ponta i-a atras atenţia că a jignit-o indirect şi pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, dat fiind că nemţii sunt singurii din Europa, alături de România, care se pot lăuda că au excedent.

5. Nu ştie cum îi cheamă pe liderii din PNL, dar se recomandă a fi Preşedintele Partidului Naţional Liberal. Întrebat cine este şeful PNL Argeş, Klaus Iohannis nu a ştiut ce să răspundă. A tăcut pentru o perioadă destul de lungă. Asta în contextul în care acelaşi Iohannis se laudă că a bătut ţara în lung şi în lat pentru a se întâlni şi a-i cunoaşte pe toţi liderii de filiale ACL, inclusiv baronii locali liberali şi PDL, pe care i-a rugat să îl sprijine în campanie. Rămâne de văzut dacă aceştia vor trage cu candidatul lor, în contextul în care acesta nici măcar nu ştie cum îi cheamă.

6. Lipsă de fair-play. Atât în dezbaterea de la Realitatea, cât mai ales la cea de pe B1 TV, Klaus Iohannis a fost agitat, s-a uitat pe pereţi, a evitat contactul direct cu Ponta şi a lansat jigniri la adresa contracandidatului său. Apogeul acestui comportament a fost reprezentat de o întrebare adresată de Iohannis lui Victor Ponta. În momentul în care Iohannis a fost rugat de moderatoare să îi ofere câteva secunde din timpul său pentru ca Ponta să poată răspunde, Iohannis nu a fost de acord, fiind acuzat de lipsă de fair-play.

7. Insistenţă pe discursul anti-corupţie, cu 3 condamnaţi definitiv care nu ascultă de şeful PNL şi o listă mare de ACL-işti care aşteaptă deciziile Justiţiei. Iohannis a insistat mult prea mult pe promovarea unui discurs anti-corupţie. Chiar candidatul ACL are un dosar în instanţă care se judecă marţi, Iohannis riscând să fie declarat incompatibil. Iohannis mai are 3 condamnaţi definitiv şi irevocabil în PNL, pe care îi menţine în partid şi Parlament, chiar dacă principiile enunţate de acesta în dezbateri ar implica să excludă imediat din PNL. Nu în ultimul rând, Victor Ponta i-a amintit  lui Iohannis că „la ultima Moțiune de cenzură un senator PNL a vorbit la tribuna în numele domnului Iohannis, spunând că PSD doreşte această lege (a amnistiei şi graţierii): era domnul senator Sorin Roșca Stănescu. Știți unde este domnul Sorin Roșca Stănescu? Nu mai fiți demagog”, a punctat Ponta. 

8. Retrocedările din Sibiu – călcâiul lui Klaus. Pus în faţa unor dovezi care atestă faptul că primarul Iohannis a retrocedat discreţionar clădiri în Sibiu, către Biserica Evanghelică şi Frontul German pe care l-a condus până nu demult, Iohannis a rămas fără replică. Mai mult, ACL-istul a declarat că retrocedările din Sibiu au fost bine făcute, chiar dacă în lista imobilelor se află Spitalul de pneumologie, Palatul copiilor sau căminul de bătrâni din George Coșbuc.

9. Lipsa mesajului de final la ambele dezbateri – semn că vrea să plece cât mai repede din studio. La Realitatea, chiar dacă avea la dispoziţie câteva minute pentru a-şi expune viziunea şi apelul către susţinători, Iohannis s-a rezumat să îşi îndemne votanţii să aleagă „schimbarea”. La B1, de asemenea, Iohannis a refuzat să îi adreseze lui Victor Ponta o întrebare de final, cu toate că formatul emisiunii permitea aşa ceva. Per ansamblu, Iohannis nu a reuşit să puncteze chiar pe finalul celor două momente, când toţi ochii erau aţintiţi asupra sa, dând senzaţia că îşi doreşte ca dezbaterile să se încheie cât mai repede posibil.

10. Lipsa de pregătire – cea mai mare gafă dintre toate! În ambele dezbateri, Klaus Iohannis a părut candidatul mai slab pregătit. Dacă în dezbaterea de marţi l-a ironizat de repetate ori pe Victor Ponta pentru că citeşte de pe foi, miercuri Iohannis a mers la B1 cu un munte de hârtii şi poze, contrazicându-şi practic criticile virulente lansate în urmă cu doar o zi. Iohannis a demonstrat în ambele dezbateri că nu cunoaşte Constituţia, că nu ştie legi importante ale statului român şi că nu este deloc familiarizat cu procedurile legislative. Pe zona dezbaterii economice, a fost surclasat în ambele confruntări de Ponta, dovedind că nu stăpâneşte nici cifrele şi datele macroeconomice. Practic, a fost învins atât la capitolul litere, cât şi la cel al cifrelor de către Victor Ponta.

Dovada că aceste gafe nu trec netaxate stă în cele două sondaje realizate în timpul dezbaterilor. Ambele cercetări sociologice îl dau pe Victor Ponta drept câştigător al confruntărilor, în percepţia românilor care i-au urmărit pe cei doi candidaţi în cele două dezbateri.