Topul oraşelor cu viaţa cea mai scumpă. Două metropole europene au urcat pe podium, în locul celor din Asia

Paris şi Zurich sunt, alături de Hong Kong (care îşi păstrează poziţia), pe primele locuri în topul metropolelor în care costul vieţii este cel mai ridicat, locuri cedate de Singapore şi Osaka, care acum ocupă locurile 4 şi 5.

19 nov. 2020, 10:14
Topul oraşelor cu viaţa cea mai scumpă. Două metropole europene au urcat pe podium, în locul celor din Asia

Cea mai mare schimbare în topul oraşelor unde viaţa este cea mai scumpă este reprezentată de saltul făcut de Teheran, care a urcat 27 de locuri din cauza impactului sancţiunilor impuse de SUA, conform acestui studiu privind costul global al vieţii în 2020, potrivit unui studiu The Economist.

Impactul pandemiei asupra dolarului este principalul factor care determină modificarea costului vieţii în multe ţări, se subliniază în raport.

Pandemia de COVID-19 a determinat devalorizarea dolarului american pe măsură ce monedele din Europa Occidentală sau nordul Asiei s-au consolidat, ceea ce a avut consecinţe asupra preţului bunurilor şi a serviciilor„, notează Upasana Dutt, una din autorii raportului.

Paris şi Zurich s-au alăturat Hong Kongului în fruntea clasamentului din cauza creşterii euro şi a francului elveţian comparativ cu dolarul”, notează raportul, care precizează că preţurile din Singapore au scăzut în special din cauza unei cereri mai scăzute ca urmare a exodului muncitorilor străini.

Topul oraşelor cu viaţa cea mai scumpă

În Osaka, „preţurile de consum au stagnat, iar guvernul japonez a subvenţionat atât costurile, cât şi transportul public”, conform studiului.

În ceea ce priveşte SUA, New York a coborât un loc, ajungând pe locul al şaptelea la egalitate cu Geneva, iar Los Angeles a ajuns pe locul al nouălea, la egalitate cu Copenhaga.

Citeşte şi Coronavirusul a ucis taximetria. Celebrele Black Cab londoneze au fost duse să zacă pe câmpuri, din cauza lipsei de clienţi

În acest proces, costul vieţii a scăzut mai ales în privinţa îmbrăcăminţii deoarece mulţi angajaţi, nevoiţi să lucreze de acasă din cauza măsurilor de izolare ca urmare a pandemiei, au amânat achiziţionarea de noi ţinute.

Pe de altă parte, telemunca a determinat o creştere a achiziţiilor de aparate electronice, categorie de produse pentru care preţurile au crescut cel mai mult, potrivit aceluiaşi studiu.


loading...