TOPUL ţărilor cu cei mai bine hrăniţi cetăţeni

Olandezii, francezii și elvețienii mănâncă cel mai bine dintre toți locuitorii planetei, la cealaltă extremă fiind locuitorii din Ciad, Etiopia și Angola, se arată într-un studiu publicat miercuri de organizația non-guvernamentală Oxfam Intermon și preluat de agenția EFE.

15 ian. 2014, 17:08
TOPUL ţărilor cu cei mai bine hrăniţi cetăţeni

Indicele „Good Enough to Eat” (Suficient de bun pentru a mânca) elaborat de această organizație se bazează pe evaluarea a patru elemente: disponibilitatea, prețul și calitatea alimentelor, precum și starea de sănătate a populației în funcție de dieta sa, scrie Agerpres.

Rezultatul final situează în fruntea clasamentului, în ordine: Olanda, Franța, Elveția, Austria, Belgia, Danemarca, Suedia, Australia, Irlanda, Italia, Luxemburg și Portugalia. Lipsa malnutriției și accesul la resursele de apă potabilă sunt factorii care au contribuit cel mai mult la buna poziționare a acestor țări în clasament.

Olanda, în special, s-a detașat de restul țărilor europene datorită prețului relativ redus al alimentelor, numărului mic al bolnavilor de diabet și diversității nutriționale, cu toate că în această țară trăiesc și multe persoane obeze.

În schimb, în statul african Ciad, plasat la coada clasamentului, problema nu este doar prețul ridicat al alimentelor, dar și proasta lor calitate și accesul limitat la asistența medicală, situații caracteristice țărilor cele mai sărace, unde cheltuielile pe mâncare reprezintă, în medie, 75% din bugetele personale.

Unele dintre statele cele mai dezvoltate nu se regăsesc în partea superioară a clasamentului, lucru explicat prin factori precum numărul foarte mare de obezi și diabetici, cât și prețurile ridicate și volatile ale produselor alimentare, toate acestea fiind problemele cele mai des întâlnite în țările bogate.

Pentru calitatea alimentelor, cea mai bună notă a obținut-o Islanda și cea mai mică Bangladesh și Lesotho. Cât privește obezitatea și diabetul, aceste afecțiuni sunt cel mai frecvent întâlnite în Arabia Saudită și Kuweit, la cealaltă extremă fiind Cambodgia și Bangladesh.

Potrivit Oxfam Intermon, consumul excesiv din unele țări, folosirea ineficientă a resurselor și risipa sunt cauzele care explică de ce persistă foametea în unele părți ale lumii, deși „există suficiente alimente pentru toți”.

Citeşte şi Situaţie alarmantă în Siria: Preţul la pâine a crescut cu 500% în ultimii doi ani