Topul ţărilor în care se dă mită realizat de Transparency Internaţional. Cât de coruptă e ROMÂNIA

Publicat: Marţi, 09 Iulie 2013 21:54 // Actualizat: Marţi, 09 Iulie 2013 22:06 // Sursa: RTV.net

Sondajul, sau Barometrul Global al Corupţiei din 2013, pentru care au fost chestionaţi 114.000 de oameni din 107 ţări, a evidenţiat câteva aspecte principale privind corupţia la nivel mondial.

Posibilitatea de a da mită este de două ori mai ridicată în cazul locuitorilor unei ţări sărace decât în cazul celor din statele mai dezvoltate. În una din trei ţări, cea mai multă mită îi revine poliţiei, iar în aproape una din cinci ţări, topul corupţiei este condus de instituţiile de justiţie. În 51 de ţări din toată lumea partidele politice sunt văzute ca cele mai corupte instituţii

În ansamblu, unul din patru respondenţi a recunoscut că a plătit mită cel puţin o dată. Peste jumătate dintre participanţi sunt de părere că situaţia corupţiei s-a agravat în ultimii doi ani, iar 7 la sută dintre respondenţi au spus că în ultimul an au plătit mită la contactul cu un serviciu sau instituţie publică.

Citeşete şi: Peste jumătate din populaţia lumii crede că fenomenul corupţiei s-a agravat

Aproape 9 din 10 oameni au spus că ar acţiona împotriva corupţiei. Două treimi dintre cei cărora li s-a cerut să dea mită au spus că au refuzat.

Sierra Leone conduce detaşat la capitolul acordare de mită

Din harta interactivă realizată de Transparency International, se observă că Sierra Leone are cel mai mare număr de respondenţi care au recunoscut că au plătit mită - 84%.  La polul opus, ţările cu cea mai joasă rată de acordare a mitei - 1% - sunt Danemarca, Finlanda, Japonia şi Australia.

În Europa, ţara cu cea mai mare rată de acordare a mitei (dintre cele participante la sondaj) este Ucraina (37%), urmată de Republica Moldova (29%) şi Bosnia şi Herţegovina (28%).

România, a opta ţară din Europa "receptivă" la mită

În România, rata de acordare a mitei apare ca fiind de 17%, pe a opta poziţie dintre ţările europene participante. La nivel mondial, ţara noastră este situată la acelaşi nivel cu Macedonia şi Sudan.

Citeşte şi: Mita, de la buchetul de flori, până la bani şi alte foloase necuvenite

Pentru informaţiile despre mită au fost chestionate persoane din 95 de ţări. În cazul unor ţări, precum Brazilia şi Rusia, datele rezultate din anumite întrebări au fost excluse din cercetare, pe motiv de nesiguranţă privind validitatea şi soliditatea răspunsurilor. Pentru întrebările despre instituţiile corupte participanţii au provenit din 105 ţări.

Potrivit bbc.co.uk, marja de eroare pentru fiecare ţară este de 3%. Numărul standard de participanţi din fiecare ţară a fost de 1000 de oameni. Cipru, Luxemburg, Vanuatu şi Insulele Solomon au participat prin câte 500 de locuitori, iar marja de eroare a fost de 4%.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
01 oct 19:09
Votează email 0 email
...internaţionale, costurile ascunse ale şcolarizării sau cumpărarea diplomelor şi titlurilor sunt câteva din practicile de corupţie înregistrate în multe ţări în acest domeniu. Astfel, la nivel mondial aproape una din cinci persoane...
10 iul 09:01
Votează email 0 email
...răspunsurilor. Pentru întrebările despre instituţiile corupte participanţii au provenit din 105 ţări. Citeste mai mult pe RTV.NET ...
10 iul 08:48
Votează email 0 email
...răspunsurilor. Pentru întrebările despre instituţiile corupte participanţii au provenit din 105 ţări. Citeste mai mult pe RTV.NET ...
10 iul 07:29
...Luxemburg, Vanuatu şi Insulele Solomon au participat prin câte 500 de locuitori, iar marja de eroare a fost de 4%. Sursa : RTV.NET ...
1
EUR
4.7834
RON
21 Feb
noapte 3 °
zi 9 °
Ultimele joburi adaugate
24 H