Topul telefoanelor cu cele mai mari emisii de radiaţii

Pentru majoritatea oamenilor din zilele noastre, smartphone-ul lor este la îndemână 24 de ore pe zi, ceea ce ridică pentru mulţi îngrijorări cu privire la nivelul de radiaţii pe care telefonul lor îl emite şi efectele pe termen lung asupra sănătății.

17 ian. 2022, 09:04
Topul telefoanelor cu cele mai mari emisii de radiaţii

Cercetările concludente cu privire la efectele radiațiilor emise de telefoanele mobile sunt încă greu de găsit, dar pentru cei care doresc să se protejeze, acest infografic realizat de Statista şi prezintă telefoanele care emit cele mai multe radiații atunci când sunt ținute la ureche în timp ce se efectuează un apel.

Biroul federal german pentru protecția împotriva radiațiilor (Bundesamt für Strahlenschutz) are o bază de date cuprinzătoare cu smartphone-uri – noi și vechi – și nivelul de radiații pe care le emit, potrivit Economica.net. Conform criteriilor stabilite pentru acest grafic, smartphone-ul actual care creează cel mai mare nivel de radiații este Motorola Edge. În timp ce telefoanele pre  mium, precum iPhone 7 și iPhone 8, au fost aproape de vârful acestei liste în trecut, cele mai recente telefoane mobile de la Apple au un nivel mai scăzut de SAR, ceea ce le scoate de pe această listă.

Pe locul doi găsim modelul Axon 11 5G de la ZTE, cu o rată de absorbție specifică de 1,59 watt pe kilogram. One Plus 6T este al treilea telefon care emite cele mai multe radiații (1,55 watt pe kilogram).

Mai există în top telefoane Sony, Google și Oppo.

Radiatii emise de telefoane

Deși nu există un ghid universal pentru un nivel „sigur” de radiații ale telefoanelor, certificarea germană pentru respectarea mediului „Der Blaue Engel” (Îngerul Albastru) certifică doar telefoanele care au o rată de absorbție specifică mai mică de 0,60 wați pe kilogram. Toate telefoanele prezentate aici au o rată de absorbție de peste două ori mai mare decât această valoare de referință.

În România și în alte țări din Uniunea Europeană, limita maxima admisă de radiații pe care un telefon mobil o poate emite este de 2.0W/kg per 10 g de țesut, valoare exprimată de obicei sub forma SAR 2.0. Toate dispozitivele mobile care se vând pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să se încadreze în această limită.

Citeşte şi: Şeful Dacia Germania anunţă planuri pentru noi modele: „Ne lipsesc un Twingo, un Duster şi un smart SUH”