Torţa olimpică a revenit pe Pământ, după o IEŞIRE ISTORICĂ în spaţiu

O capsulă Soyuz, având la bord trei astronauţi şi torţa olimpică rusă, care a fost scoasă în spaţiu pentru prima dată în istorie, a aterizat luni în Kazahstan, în Asia Centrală, cu mai puţin de trei luni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Soci.

11 nov. 2013, 07:31
Torţa olimpică a revenit pe Pământ, după o IEŞIRE ISTORICĂ în spaţiu

Reveniţi dintr-o misiune de 166 de zile la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), rusul Fiodor Iurcihin, italianul Lucas Parmitano şi americana Karen Nyberg au revenit pe Pământ aşa cum era prevăzut, la ora 02.49 GMT (04.49 ora României), cu torţa olimpică, scoasă în spaţiu, sâmbătă, pentru prima dată în istorie.

Ei au aterizat într-o capsulă Soyuz suspendată de o paraşută albă mare în regiunea Djezkazgan, în stepele Kazahstanului, pe o vreme favorabilă dar rece, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă.

Torţa, care a rămas stinsă în cele patru zile petrecute în spaţiu, a fost păstrată într-un etui pe care un angajat al Agenţiei Spaţiale Ruse (Roskosmos) s-a grăbit să îl deschidă: „iată torţa”, a declarat el în faţa camerelor de luat vederi şi a aparatelor de fotografiat.

El a predat-o apoi comandantului Soyouz, cosmonautul rus Fiodor Iurcihin, tocmai ieşit din capsula spaţială într-un sediu special şi acoperit imediat cu o pătură albastră pentru a-l proteja de frig.

Câteva minute mai târziu, ceilalţi doi astronauţi, italianul Lucas Parmitano şi americana Karen Nyberg, au fost scoşi, la rândul lor, din Soyuz de echipele de la sol, sosite la bordul mai multor elicoptere.

Cei trei astronauţi au fost aşezaţi unul lângă altul în faţa unui drapel rus şi a unuia al Jocurilor Olimpice de la Soci, care vor avea loc în perioada 7-23 februarie 2014.

„Torţa spaţială” – una dintre cele 16.000 de torţe folosite în cadrul parcusului flăcării olimpice în Rusia, care a început în urmă cu o lună şi este cel mai lung din istoria olimpică (65.000 de kilometri) – va fi folosită pentru a se aprinde flacăra la ceremonia de deschidere din 7 februarie 2014 la Soci.

Sâmbătă, astronauţii ruşi Serghei Riazanski şi Oleg Kotov, aflaţi pe ISS din septembrie, au ieşit în costume de protecţie în spaţiu, unde au petrecut aproximativ o oră cu torţa olimpică. Ei au imitat predarea flăcării olimpice, transferându-şi torţa unul altuia şi au pozat în faţa camerelor de luat vederi exterioare fixate pe ISS.

Torţa olimpică a fost dusă în spaţiu la bordul unei navete şi înaintea Jocurilor Olimpice de la Atlanta din 1996 şi a celor de la Sydney, în 2000, dar nu a fost scoasă niciodată în termosferă.

În afară de călătoria în spaţiu, torţa olimpică va fi purtată şi în adâncurile Lacului Baikal (Siberia), după ce a călătorit deja la Polul Nord, într-un periplu de 123 de zile, început pe 7 octombrie, la Moscova, care se va încheia la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă, pe 7 februarie 2014.