Mărturia ZGUDUITOARE a unui TORŢIONAR: Eram ca nişte câini dresaţi, victimele erau un DROG - VIDEO

Publicat: Joi, 15 August 2013 22:33 // Actualizat: Joi, 15 August 2013 22:36 // Sursa: RTV.net

Ioan Chertiţie este unul dintre torţionarii care la începutul epocii comuniste le-a făcut viaţa un iad deţinuţilor din închisorile regimului. Ajuns la o vârstă venerabilă, şi aducând mai mult cu un bunic cumsecade, Ioan Chertiţie a povestit, în exclusivitate pentru România TV, despre vremurile în care "domnea" peste închisorile comuniste şi în care "mirosul" de teroare era "drogul" său zilnic. Prin mâinile sale a trecut inclusiv Iuliu Maniu, în închisoarea de la Sighet.

Torţionarul Ioan Chertiţie s-a încumetat să recunoască, după atâţia ani de întuneric şi zornăit nedrept de cătuşe, ororile din închisorile comuniste în care a activat în tinereţe. El a povestit, pentru România TV, cum a murit Iuliu Maniu, cum şi-a trăit ultima perioadă din viaţă şi cum erau trataţi, în general, deţinuţii din închisorile regimului.

"În dimineaţa zilei în care a murit a fost luat şi băgat în căruţa care îi transporta la cimitirul săracilor şi realmente a fost aruncat într-o groapă plină cu apă, ca un sac de cartofi", a declarat, pentru România TV, torţionarul Chertiţie.

Aşa a murit Iuliu Maniu după ce fiecare bucată din oasele sale fusese schinjuită cu o precizie morbidă în închisoarea de la Sighet.

"Când murea câte un preot, pe sicriul din camera în care erau puşi jucau cărţi şi se distrau", spune acesta.

Povestea morţii lui Iuliu Maniu a fost şoptită între pereţii reci, ca o legendă dusă de la unul la altul. Torţionarul care l-a dus pe Maniu la groapă a mărturisit păcatul doar în faţa celorlalţi torţionari, ca şi cum Dumnezeu ar fi fost, în mintea lui, deghizat într-un pândar plătit să omoare.

"Mă vedeam pe secţia de deţinere cum îl privesc dispreţuitor, cu un surâs ticălos în colţul buzelor. Apoi încep să îi aplic nenumărate lovituri de baston peste faţă, spate, mâini şi picioare. Cu sete şi cu ură. Cu nemărginită ură", îşi aminteşte torţionarul.

Fost lucrător al sistemului penitenciar din perioada comunistă, fost şef de secţie la Penitenciarul Baia Mare, Ioan Chertiţie vrea astăzi să-şi schimbe destinul şi numele. E drept că dacă îl întâlneşti pe stradă pare un bunic simpatic, dar ceea ce zace adânc îngropat sub imaginea de azi a povestit chiar el: "Noi, supraveghetorii, eram ca nişte câini dresaţi. Am fost învăţaţi să urâm din toată fiinţa noastră deţinutul, hoţul şi, nu de puţine ori, cu acest baston de cauciuc, "negrocalminul", cum îl numeam noi, supraveghetorii, am bătut de nenumărate ori deţinuţii de pe această secţie. Eram la un moment dat ca un morfinoman care îşi caută drogul. Aşa îmi căutam eu victimele", spune Chertiţie.

Lumea torţionarilor este şi ea o lume aparte. Aparent liberi, ei sunt tot închişi, fie şi în lumea cu miros de Iad pe care şi-au pus amprenta indescifrabil. Ei au fost acolo Dumnezeii.

"Ne-am crezut Dumnezei. Noi am fost Dumnezeii. Mă simţeam stăpân peste timp. Pe această secţie păşeam ţanţoş, cu o oarecare satisfacţie pentru că ştiam că deţinuţii se tem de mine. Şi asta era o satisfacţie extraordinară. Mă bucuram că mă urăsc, asta o simţeam din privirile lor când mergeau la muncă. Eram o adevărată teroare", adaugă bărbatul.

"Dacă ar fi să dau timpul înapoi, o spun cu toată sinceritatea că tot meseria asta mi-aş alege-o. Aş face-o aşa cum am înţeles-o mai târziu", a spus, pentru România TV, torţionarul.

Şi oricât ar suna de perfid, torţionarului Chertiţie nu îi mai rămâne acum decât încercarea continuă de a părea un gardian comunist privit cu ochii unui creştin amputat de păcatele mărturisite târziu.

Citeşte şi MĂRTURII DIN LAGĂR: Ce îi spune un fost deţinut politic torţionarului său VIDEO

loading...
10 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
31 aug 12:42
...trăieşte acum dintr-o pensie de 1.200 de lei, de şase ori mai mică decât a torţionarilor săi. CITEŞTE ŞI: Mărturia ZGUDUITOARE a unui TORŢIONAR: Eram ca nişte câini dresaţi, victimele erau un DROG Source Article from ...
18 aug 22:09
Răspunde | Votează email 0 email
margareta
ce faceti si cu tortionari din zilele de azi in secolul 21 nui tortureaza dar le suspenda pachetul intr-o luna si cumparaturile adoua luna zilele de vizita si apoi iar la fel se intampla la galati
18 aug 18:08
...dintre torţionarii care la începutul epocii comuniste le-a făcut viaţa un iad deţinuţilor din închisorile regimului. Citește mai departe… Citeste mai departe ...
16 aug 21:20
Răspunde | Votează email 0 email
dana
ma surprinde cum poate sa-si mai aduca aminte de asemenea orori savirsite chiar de el,va dati seama ce constiinta tocita are cred ca animalele aveau mai mult pret
16 aug 16:33
Răspunde | Votează email 0 email
lol
ce articulat vorbeste, ca un jurnalist, sa fie oare un jurnalist?
16 aug 15:45
Răspunde | Votează email 1 email
ecfgbd
toti erau tarani infedcti nu comunisti. s-au vindut pt bani si functii asa cum au facut mereu pt ca scopul taranului a fost sa parvina prin orice mijloace.cind s-au vazut sus s-au razbunat pe toti cei care erau mai mult decit ar fi putut sa fie el si ai lui.taranii sint si acum la fel.toti trebuiesc pedepsiti!
16 aug 06:48
...
Aug
15

http://www.rtv.net/tortionarul-chertitie-eram-ca-niste-caini-dresati-noi-am-fost-dumnezeii-video_93870.html#comentarii     ...
16 aug 04:11
Votează email 0 email
...si zornait nedrept de catuse, ororile din inchisorile comuniste in care a activat in tinerete. El a povestit, pentru Romania tv, cum a murit Iuliu Maniu, cum si-a trait ultima perioada din viata si cum erau tratati, usually, detinutii din inchisorile regimului.Romania in...
15 aug 23:22
Răspunde | Votează email 1 email
cititor
Abia acum societatea incepe sa se vindece ,intai va distruge cu ura tot ce a mai ramas din teroarea comunista ,bine ascunsa 23 ani si apoi va alege ,stiind trecutul ...si bine ar fi ca aceia cu trecutul patat sa dispara singuri in anonimat ,altfel oprobiul si chiar pedepsele ...acum simbolice ii vor distruge total !!ca o razbunare tarzie a sufletelor chinuite pe nedrept !!
15 aug 22:47
...dintre torţionarii care la începutul epocii comuniste le-a făcut viaţa un iad deţinuţilor din închisorile regimului. Citește mai departe…. Citeste toata stirea Mărturia ZGUDUITOARE a unui TORŢIONAR: Eram ca nişte câini dresaţi, victimele erau un DROG –...
1
EUR
4.7834
RON
20 Feb
noapte 3 °
zi 9 °
Ultimele joburi adaugate
24 H