COD CIVIL 2014: Tot ce trebuie să ştii dacă vrei să divorţezi

COD CIVIL 2014: Divorţul poate avea loc prin acordul soţilor, la cererea unuia dintre soţi sau atunci când continuarea căsătoriei nu mai este posibilă, toate aceste situaţii fiind reglementate de noul Cod civil. În plus, legislaţia prevede că soţii au de ales între mai multe variante atunci când decid să se despartă: divorţul administrativ, care presupune desfacerea căsătoriei de către ofiţerul stării civile, divorţul la notar, cel în instanţa de judecată, precum şi divorţul la mediator.  

12 mart. 2014, 11:26
COD CIVIL 2014: Tot ce trebuie să ştii dacă vrei să divorţezi

COD CIVIL 2014: Divortul, potrivit avocatnet.ro, este reglementat de noul Cod civil la Capitolul VII, „Desfacerea casatoriei„, care stabileste ca divortul poate avea loc in urmatoarele situatii:

-prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;

-atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;

-la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;

-la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Citeşte şi DIVORŢ! Un cunoscut politician se desparte după 33 de ani de căsnicie

Actul normativ prevede, totodata, ca sotii au de ales intre mai multe variante: divortul administrativ, care presupune desfacerea casatoriei de catre ofiterul starii civile, divortul la notar, cel in instanta de judecata, precum si divortul la mediator.

„In alegerea tipului de divort conteaza, insa, mai putin motivele de divort, cat situatia concreta a partilor, daca acestia au sau nu minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati”, a declarat avocatul Gabriela Gerber.

Citeşte şi Reţelele de socializare contribuie la creşterea ratei divorţurilor

Divorţul cu acordul soţilor

Specialistul a mentionat, de asemenea, ca in alegerea tipului de divort are importanta si daca partile sunt de acord sau nu cu divortul. Prin urmare, continua Gerber, in cazul in care exista acordul sotilor pentru desfacerea casatoriei, atunci acest lucru va putea fi facut fie prin procedura administrativa, fie la notarul public.

„Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii”, se mentioneaza si in noul Cod civil.

Conform acestui act normativ, procedura administrativa presupune adresarea unei cereri de divort, de catre ambii soti, ofiterului de stare civila de la locul incheierii casatoriei sau de la ultimul domiciliu comun al sotilor. Divortul la starea civila se poate incheia doar daca sotii nu au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati.

Citeşte şi Adevăruri despre infidelitatea în căsnicie. De ce înşală femeile cu bani

In ceea ce priveste divortul in fata notarului public, acesta se va realiza daca sotii convin de comun acord asupra tuturor aspectelor ce privesc desfacerea casatoriei, aspecte referitoare la:

-numele de familie pe care sa il poarte dupa divort

-exercitarea autoritatii parintesti obligatoriu de catre ambii parinti

-stabilirea locuintei copiilor dupa divort

-modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii

-stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

In plus, spre deosebire de divortul la starea civila, divortul la notar se poate incheia chiar si daca exista copii minori.

Potrivit Gabrielei Gerber, in cazul in care, din referatul de ancheta sociala intocmit de catre Autoritatea Tutelara, rezulta ca exercitarea in comun a autoritatii parintesti sau stabilirea locuintei copilului nu este in interesul copilului, atunci notarul public va emite o dispozitie de respingere a cererii de divort. De asemenea, notarul va indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata, care va putea dispune in cauza dupa administrarea probelor utile si necesare in aceste imprejurari.

Notarul va indruma sotii sa se adreseze instantei si in cazurile in care acestia nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupa divort sau daca nu reusesc sa stabileasca de comun acord contributia fiecaruia la cheltuielile de crestere si educare a copiilor.

Mai multe amănunte despre divorţ aici.