Tot ce trebuie să ştii la înmatricularea unei maşini second hand aduse din străinătate

Nu puţine sunt cazurile în care cetăţeni de bună credinţă au rămas şi fără bani şi fără maşini după ce au vrut să îşi cumpere o maşină din străinătate, întrucât maşina era furată, avea seriioe modificate sau alte probleme. Pentru a nu păţi aşa ceva, cei care vor să facă o astfel de tranzacţie trebuie să fie atent la mai multe aspecte, începând cu actele maşini, până la verificarea seriilor automobilului.

12 aug. 2014, 09:56
Tot ce trebuie să ştii la înmatricularea unei maşini second hand aduse din străinătate

Încheierea tranzacţiei cu succes a cumpărării unei maşini second hand, adusă din străinătate, începe cu verificarea actelor. Poliţia recomandă acelora care nu ştiu clar cum arată astfel de documente să apeleze la o persoană specializată. Dacă vânzătorul nu pune la dispoziţia cumpărătorului actele maşinii este recomandat să se renunţe la tranzacţie. 

Citeşte şi Cum îţi înmatriculezi maşina în Bulgaria şi cât te costă. Vezi comparaţia cu România

Verifică seriile maşinii

În cazul în care documentele sunt în regulă, trebuie să se treacă la verificarea şasiului maşinii. Dacă acesta prezintă modificări, maşina are sigur probleme şi ar fi indicat din nou să se renunţe  la cumpărarea acelui automobil. Pentru a descoperi dacă maşina are probleme mecanice, aceasta ar trebui testată, avându-se în vedere cela mai uzuale manevre. Un mecanic ar fi folositor în cazul în care cumpărătorul nu se pricepe la detaliile tehnice. O altă idee ar fi să se apeleze la un service autorizat.

Etapele de dinaintea înmatriculării

Dacă maşina este în regulă şi merită cumpărată, începe calvarul actelor şi statului la cozi. Iată care sunt etapele care trebuie urmate înainte de a ajunge cu maşina la serviciul de înmatriculări.

Citeşte şi GENIAL. Cum păcăleşti aparatele de radar, fixe sau mobile VIDEO

Trebuie încheiate formalităţile vamale de import definiv sau temporar pentru autovehiculele achiziţionate dintr-un stat nemembru UE.  Apoi trebuie să se treacă, obligatoriu, de următoarele etape, potrivit site-ului Prefecturii Bucureşti:

– Obţinerea cărţii de identitate a vehiculului de la Registrul Auto Roman(RAR) sau de la societatea comercială de unde s-a achiziţionat vehiculul.

– Obţinerea certificatului de autenticitate şi a inspecţiei tehnice periodice(ITP), în cazul unui vehicul care a mai fost înmatriculat în România sau în străinătate de la Registrul Auto Roman(RAR).

TAXA AUTO 2014: CALCULATOR TAXA AUTO 2014

– Completarea tipizatelor (fişa de înmatriculare şi cererea de înmatriculare). Acestea se obţin prin descărcare directă de pe site-ul nostru de la secţiunea tipizate şi pot fi completate olograf.

– Obţinerea vizei de la organul fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale(DITL) de la locul de domiciliu. Fişa de înmatriculare se poate descărca de pe site-ul Prefecturii.

-Achitarea taxei de înmatriculare de 60 lei în cazul vehiculelor cu masa mai mică sau egală cu 3.500 kg sau de 145 lei în cazul vehiculelor cu masa mai mare de 3.500 kg. Această taxă se poate achita la CEC pentru sectoarele 3 şi 4, la direcţiile de impozite şi taxe locale pentru sectoarele 1, 5 şi 6 sau la Poşta Română pentru sectorul 2.

-Obţinerea deciziei de calcul a timbrului de mediu pentru autovehicule, stabilit potrivit legii, de la organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

– Achitarea timbrului de mediu conform deciziei de calcul, la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal la care contribuabilii sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe sau îşi au domiciliul fiscal.

Citeşte şi TOP 10 cele mai ieftine maşini noi din România. Vezi cine se află în capul listei

-Încheierea asigurării obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulaţie (RCA). Se incheie pe o perioadă de minimum şase luni la orice societate de asigurări.

– Copierea documentelor originale acolo unde este cazul.

– Apoi se depune dosarul de înmatriculare sau transcriere la ghişeele serviciilro de înmatriculare.

Documente necesare pentru înmatricularea unei maşini second hand din străinătate

Dosarul pentru înmatricularea maşinilor care au fost cumpărare din statele Uniunii Europene şi care au mai fost înmatriculate ar trebui să cuprindă:

-Cererea solicitantului: Cerere înmatriculare pentru persoană fizică sau juridică, după caz

-Fişa de înmatriculare vizată la organul fiscal teritorial competent; Fişa de înmatriculare poate fi descărcat de pe site-ul Prefecturii Bucureşti.

-Cartea de identitate a vehiculului original şi copie;

-Documentul care atestă dreptul de proprietate original şi copie;

– Actul de identitate al solicitantului original şi copie;

– Dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termen de valabiliate;

– Copia asigurării RCA în termen de valabilitate;

– Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare;

– Dovada plăţii taxei de înmatriculare stabilită

– Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare de 37 lei;

– Decizia de calcul a taxei de poluare pentru autovehicule, emisă de Administraţia Financiară teritorială;

– Dovada achitării timbrului de mediu pentru autovehicule, stabilit potrivit legii (original şi două copii) şi decizia de calcul eliberată de organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

– Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare, în valoare de 40 lei pentru număr la rând respectiv 85 lei pentru număr preferenţial, sume achitate la ghişeul de depunere documente;

– Certificatul de autenticitate eliberat de Registrul Auto Român;

– În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie, precum si împuternicirea reprezentatului legal al acestora,

–  Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.