Tot ce trebuie să știi dacă vrei să îți schimbi numele în 2024! Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești

Dacă ești nemulțumit de numele tău și te bate gândul să îl schimbi, trebuie să știi că există o serie de condiții pe care trebuie să le îndeplinești pentru a putea trece prin acest proces.

12 ian. 2024, 13:07
Tot ce trebuie să știi dacă vrei să îți schimbi numele în 2024! Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești
http://172.20.99.21/newsroom/

Numele de familie sau prenumele poate fi schimbat, pentru motive temeinice, în condițiile prevăzute de Ordonanța Guvernului 41/2003 privind dobândirea și schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice.

Citește și: Simona Halep, apariția care a tăiat respirația tuturor. Unde și cu cine s-a afișat sportiva: „Când am văzut numele, am zis că e o coincidență”

Cu titlu de exemplu, sunt considerate întemeiate următoarele motive:

  • numele este format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau în alt mod;
  • când prenumele purtat este specific sexului opus;
  • când persoana în cauză a folosit în mod permanent, în exercitarea profesiei, numele pe care dorește să îl obțină;
  • când persoana în cauză are un nume de familie sau prenume format din mai multe cuvinte și dorește schimbarea acestuia;
  • când persoana în cauză poartă un nume de proveniență străină și dorește să poarte un nume românesc;
  • în cazul schimbării sexului prin hotărâre judecătorească;
  • când părinții au divorțat, iar copiii încredințați părintelui ce a revenit la numele anterior căsătoriei, doresc să poarte numele acestuia.

Soluționarea cererii este de competența Președintelui Consiliului Județean de la domiciliul persoanei care dorește schimbarea numelui.

1. Prealabil depunerii cererii, se va publica în Monitorul Oficial intenția de schimbare a numelui, iar orice persoană interesată are dreptul face opoziție în termen de 30 de zile de la publicare. Cererea care vizează schimbarea numelui format din expresii indecente sau ridicole, poate fi exceptată de la publicarea în Monitorul Oficial cu aprobarea conducătorilor Consiliului Județean.

2. După publicarea cererii în Monitorul Oficial și expirarea termenului de formulare a opozițiilor, se adresează Serviciului de Stare Civilă o cerere la care se anexează:
– copii legalizate de pe certificatele de stare civilă

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Citește și: Mesajul atacatorului din Praga, care a luat viețile a 15 oameni: ”Numele meu este David și întotdeauna mi-am dorit să ucid”