Tot ce trebuie să știi despre mușcătura de căpușă. Care sunt primele semne că starea de sănătate se agravează: „Trebuie să mergeți la spital”

Deja începe să se încălzească afară, iar odată cu vara reapare și problema căpușelor. Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la mușcătura de căpușă și la cât de periculaosă poate fi pentru oameni.
Irina Dumitrescu
24 mai 2024, 10:11
Tot ce trebuie să știi despre mușcătura de căpușă. Care sunt primele semne că starea de sănătate se agravează: „Trebuie să mergeți la spital”
Cât de periculaosă este mușcătura de căpușă

Ce trebuie să faci dacă ești mușcat de o căpușă. Ieșirile în aer liber, la iarbă verde, vin cu multă relaxare, dar și cu o serie de riscuri. Mușcăturile de insecte reprezintă o problemă cu care se confruntă adesea oamenii atunci când petrec timp în natură.

Multe dintre ele sunt inofensive, dar există și situații în care o simplă mușcătură, așa cum este cea de căpușă, poate duce la efecte adverse și probleme de sănătate serioase.

Citește și: Detaliile prin care poți diferenția mușcătura de țânțar de cea de căpușă. Trucurile prin care te poți feri de înțepăturile acestor insecte

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat tot ce trebuie să știm despre mușcătura de căpușă. În cazul în care descoperiți că ați fost mușcați, trebuie să primiți neapărat îngrijiri medicale de specialitate, mai ales dacă ați încercat să scoateți insecta acasă, iar capul acesteia s-a rupt și a rămas blocat în piele.

„Cel mai bine este ca extragerea căpușei să se facă de personal specializat. Trebuie să mergeți la spital în momentul în care căpușa trebuie să fie extrasă printr-o intervenție chirurgicală cât mai urgentă.  Este foarte important ca oamenii să știe că nu trebuie să strângă căpușa care i-a mușcat între degete.

Trebuie să vă prezentați de urgență la medic dacă ați încercat să scoateți căpușa cu penseta, singuri,  iar capul ei s-a rupt și a rămas în piele.

Sunt necesare aceste măsuri tocmai pentru a preveni infecția și complicațiile.  Recomand cu tărie să consultați imediat un medic, mai ales dacă apar modificări la nivelul mușcăturii sau apar simptomele gripei de vară, însoțite de dureri musculare, transpirație și nas înfundat”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, potrivit wowbiz.ro.

Medicul atrage atenția asupra simptomelor pe care ar fi bine să le urmărim, în cazul în care am fost mușcați de o căpușă. Mai mult, este recomandat și necesar ca oamenii să țină minte data la care căpușa a fost extrasă.

„Prevenția boreliozei implică extragerea rapidă a căpușei și administrare de antibiotice. În cele mai multe cazuri, medicația se administrează pentru o perioadă de 10 până la 14 zile, la domiciliu. Este indicat să urmărim orice semne care apar la nivelul mușcăturii, cât și ale semne asemănătoare gripei precum febra, durerile de cap, de gât, gandglionii inflamați, oboseala marcantă și durerile musculare”, a mai explicat medicul Tudor Ciuhodaru.

Citește și: A început sezonul căpușelor. Pot provoca grave probleme de sănătate

În ceea ce privește boala Lyme, medicul Ciuhodaru spune că semnele pot fi recunoscute încă din faza incipientă. Infecția apare la nivelul zonei din care a fost extrasă căpușa în primele trei până la 30 de zile.

Boala Lyme poate fi recunoscută ușor în primul stadiu. Eritemul apare în câteva zile (între 3 și 30 de zile) la nivelul pielii, centrat de locul de atașare a căpușei. Este roșiatic, rotund și are dimensiuni variabile. 

În timp acesta se extinde centrifug mărindu-și suprafața și are adesea un aspect caracteristic de semn de tras la țintă: un punct roșu central înconjurat de o zonă de piele curată ce este și ea înconjurată de o zonă roșie.

În majoritatea cazurilor eritemul nu produce prurit sau durere dar este cald la atingere. Chiar fără tratament eritemul migrator dispare în câteva săptămâni”, a mai adăugat medicul Tudor Ciuhodaru.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Ce tip de carne nu e bine să cumperi din magazine. Românii o adoră, deși sunt șanse mari să fie contaminată
Capital.ro
Informația șoc pentru toți cei care se uită la TV! Absolut obligatoriu să știi asta
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Cornel Dinu șochează, după ce Țălnar i-a luat apartamentul: „Îmi fac testamentul. M-a nenorocit”
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Cea mai mare capcană. Ce se întâmplă cu mesajele șterse din telefon
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât 300 de becuri simultan
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Trebuie SĂ OPREŞTI și dacă ai verde la semafor. Legea uitată de toți șoferii
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Elena Lasconi vizează Cotroceniul: Condiția sa pentru candidatura la prezidențiale
MediaFlux
RĂSTURNARE privind RECALCULAREA PENSIILOR! Lovitură pentru SENIORI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?