Tot mai mulţi doctori preferă posturile din străinătate. La Iaşi este criză acută de medici anestezişti

Spitalele din Iaşi funcţionează cu mai puţini medici anestezişti decât prevede norma stabilită de către Ministerul Sănătăţii (MS).

17 sept. 2015, 08:18
Tot mai mulţi doctori preferă posturile din străinătate. La Iaşi este criză acută de medici anestezişti

Criza de medici, accentuată de exodul halatelor albe către Franţa sau Belgia, determină unităţile să facă eforturi pentru a asigura o bună desfăşurare a actului medical în secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă. De exemplu, activitatea de anestezie din această vară de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) a fost asigurată de doar doi medici, motiv pentru care intervenţiile chirurgicale au fost programate zilnic până în ora 15.00, scrie ziaruldeiasi.ro.

În Iaşi, gradul de ocupare a posturilor destinate medicilor anestezişti variază între 50 şi 80%, situaţii dificile înregistrându-se la Spitalul de Pediatrie, la Spitalul de Boli Infecţioase şi la IRO. Normativul impus de minister fiecărui spital are în vedere numărul de paturi din unitatea respectivă şi numărul de intervenţii chirurgicale realizate în spitalul respectiv.

Citeşte şi România, sursă majoră de medici stomatologi pentru Franţa

„În acest moment, în România sunt doar 650 de medici anestezişti, iar în judeţul Iaşi sunt aproximativ 50. La nivel mondial, criza s-a accentuat în ultimii ani datorită creşterii morbidităţii, întrucât s-a modificat piramida vârstelor şi s-au înmulţit cazurile pacienţilor cu boli cronice care necesită intervenţii chirurgicale. În plus, a crescut şi numărul pacienţilor răniţi în accidente, şi prin urmare tot mai mulţi pacienţi au nevoie de îngrijiri în terapie intensivă”, a declarat prof.dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din Iaşi.

Anesteziştii preferă să profeseze în alte state, acolo unde salariile sunt de câteva ori mai mari faţă de cele din România. În plus, specialitatea nu se regăseşte printre cele mai căutate la intrarea în rezidenţiat. Toamna aceasta, MS a aprobat Spitalului „Sf. Spiridon” cinci posturi, pe care unitatea le-a scos la concurs.

Citeşte şi Românii riscă să moară cu zile în cel mai mare spital din Moldova. Unitatea nu are un aparat important