Tot mai mulţi pacienți cu sechele după COVID. Avertismentul lui Beatrice Mahler, manager la „Marius Nasta”

Tot mai mulţi pacienți rămân cu sechele după COVID şi cum presiunea pe secția COVID a scăzit, la Institutul "Marius Nasta" ar urma să fie deschis un compartiment pentru pacienții care au nevoie de reabilitare după boală, a anunţat medicul Beatrice Mahler.

12 mai 2021, 16:18
Tot mai mulţi pacienți cu sechele după COVID. Avertismentul lui Beatrice Mahler, manager la „Marius Nasta”

Beatrice Mahler a declarat, miercuri, că de două săptămâni în secţia COVID-19 a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” sunt aproximativ 50 de pacienţi în secţia cu 80 de paturi, iar doar două treimi au forme severe, în condiţiile în care în perioada de vârf a ultimului val 90% aveau forme severe.

„Această scădere a numărului de cazuri ne permite să reorganizăm secția COVID și, sper eu de mâine (joi –  n.r.), să putem deschide un compartiment pentru pacienții care au nevoie de reabilitare post-COVID, pentru că presiunea la internare pentru acești pacienți și pacienții cu boli cronice este extrem de mare în acest moment.

Este nevoie de reevaluare la pacientul post COVID nu doar din perspectiva afectării pulmonare. Complicațiile pe care le presupune sindromul sunt extrem de diversificate, pacienții au nevoie de consult cardiologic, de consiliere psihologică, pentru că trecerea prin această boală produce o traumă extrem de importantă nu doar prin spitalizarea îndelungată, ci și prin sechelele pe care le lasă și care nu îți permit reluarea activității de dinainte de boală. Această modificare a stării de sănătate este extrem de greu de acceptat pentru că se produce brusc și practic impactul emoțional este dificil de trecut de către pacient”, a declarat medicul Beatrice Mahler, la Digi 24.

Citeşte şi: Call center pentru rudele pacienţilor internaţi la ATI COVID în Institutul „Marius Nasta”. Cum va funcţiona

Managerul Institutului Marius Nasta a avertizat că scăderea numărului de cazuri COVID se datorează nu doar restricțiilor respectate, ci și vaccinării.

„Vaccinarea, cel puțin în orașele mari, are un impact direct asupra numărului de cazuri. Observăm în București o scădere importantă. Pașii trebuie să fie mici pentru reluarea vieții normale și trebuie să fim extrem de atenți pentru că nu ne putem permite renunțarea bruscă la toate măsurile pe care le-am respectat până acum, deși ne-am dori să fie posibil”, a mai spus Beatrice Mahler.

Citeşte şi: Pandemia prin ochii asistenţilor medicali. Mărturii emoţionante: „A fost greu pentru un copil de 10 ani să înţeleagă de ce mama nu vine acasă”