Tot mai săraci de la o lună la alta, românii nu-şi mai permit concedii la mare. Proprietar de complex turistic din Mamaia: „Cererea este cu 10% mai mică decât anul trecut”

Plajele unde nu aveai loc să arunci un ac au devenit istorie. Cu preţurile la utilităţi şi la alimentele de bază crescând vertiginos de la o lună la alta, românilor nu le mai stă gândul la vacanţe.

10 iun. 2022, 11:45
Tot mai săraci de la o lună la alta, românii nu-şi mai permit concedii la mare. Proprietar de complex turistic din Mamaia: „Cererea este cu 10% mai mică decât anul trecut”

Românii nu-şi mai permit concedii la mare în condiţiile în care inflaţia creşte de la lună la lună, iar preţurile multor servicii şi produse de bază au cunoscut creşteri uriaşe comparativ cu anul trecut.

Spre exemplu, potrivit rapoartelor Institutului Naţional de Statistică, în ultimul an, gazele naturale s-au scumpit cu 86%, urmate de produse alimentare de bază precum cartofii (50%) şi uleiul (44%). O creştere importantă a înregistrat şi preţul pâinii – 22,5%. În ceea ce priveşte serviciile, cele mai mari scumpiri sunt la transportul aerian, de peste 20%, şi la apă, canal şi salubritate, peste 18%.

Românii nu-şi mai permit concedii la mare. Numărul rezervărilor a scăzut dramatic

În condiţiile în care salariile şi pensiile nu sunt majorate cu rata inflaţiei, românilor nu le rămâne decât să strângă cureaua şi să renunţe la lucrurile neesenţiale. Cum ar fi vacanţele. A observat-o şi cunoscutul om de afaceri Mohammad Murad, proprietarul mai multor complexuri turistice pe litoral, care a constatat că rezervările au scăzut dramatic.

Citeste si Salariul mediu de 4.000 de lei în România. Unde se câștigă cel mai bine

Murad controlează mai multe hoteluri de pe Litoral, dar şi din Capitală. Spune că a deschis hotelurile de pe litoralul românesc, dar sunt mai puţine rezervări faţă de anul trecut până în prezent şi anticipează un sezon mai slab.

Am deschis hotelurile de la mare, dar cererea este mai mică pentru vacanţe faţă de anul trecut. Se simte că oamenii au mai puţini bani, că plătesc mai mult la facturi, la tot ce s-a scumpit. Pe fondul războiului din Ucraina şi al scumpirilor în general văd un sezon mai slab anul acesta faţă de anul trecut, cerere în scădere cu 10%“, a de­clarat Mohammad Murad pentru Ziarul Financiar

Omul de afaceri libanez a venit în România în 1982 să studieze medicina şi a ajuns să fie după 30 de ani unul dintre cei mai  mari hotelieri din ţară.

Citeste si FMI înrăutăţeşte pentru a treia oară în acest an previziunile. Recomandări dure pentru România