Toți cei care stau la curte trebuie să știe. E strict interzis în toată România, se dau amenzi mari pentru cei care încalcă legea

Există un lucru interzis pentru românii care stau la curte. De multe ori se ajunge la conflicte cu vecinii fix din acest motiv, iar legislația e foarte clară în această privință.
Alina Costache
09 mai 2024, 10:02
Toți cei care stau la curte trebuie să știe. E strict interzis în toată România, se dau amenzi mari pentru cei care încalcă legea

Toți cei care stau la curte trebuie să știe. Ferestrele nu trebuie să fie orientate spre curtea vecinilor sub nicio formă. Se ajunge deseori la neînțelegeri cu vecinii, chiar și în instanță. Situațiile de acest fel pot fi prevenite dacă regulile impuse prin lege sunt cunoscute deja.

Codul Civil precizează foarte clar anumite reguli. Potrivit legii, există o anumită distanță admisibilă pentru construirea unei structuri în raport cu linia de hotar.

Citește și Românii nu-și mai caută locuri de muncă în străinătate. Schimbare radicală în doar câțiva ani

Ce nu ai voie să faci dacă stai la casă

„Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin.

Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic”, potrivit Articolului 612 din Codul Civil.

Dacă vorbim despre fereastră sau orice deschidere în zidul comun, legea arată că: „Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor” (Articolul 614 din Codul Civil).

Există un set de reguli și când vine vorba despre fereastra de vedere sau de lumină:

„(1) Este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.

(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanță mai mică de un metru.

(3) Distanța se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fața zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar.

Distanța, și în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar și până la această linie”, menționează Articolul 615 din Codul Civil.

Ce se întâmplă, totuși, în situația în care proprietarul își deschide ferestre, fără limită de distanță

„Dispozițiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-și deschide, fără limită de distanță, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat”, prevede Articolul 616 din Codul Civil.

Arderea de deșeuri în curte, interzisă

Un alt lucru pe care cei care stau la casă nu au voie să-l facă e să ardă deșeuri în propria curte. Conform Legii Compostului, intrată în vigoare la data de 20 februarie 2021, arderea frunzelor, a resturilor provenite din tăierea copacilor, a resturilor vegetale, a gunoiului de grajd și a deșeurilor compostabile este interzisă.

Cei care nu respectă legea riscă amenzi între 400 și 800 de lei, în cazul persoanelor fizice. La cele juridice, amenzile sunt mai mari, între 10.000 și 20.000 de lei.

Citește și Taxele și impozitele cresc în București. De când se aplică noile sume cerute de stat

 

Spynews
Sicriul în care se află Anca Molnar, primit cu ropote de aplauze la cimitir! Familia ei și prietenii apropiați au condus-o îndurerați pe ultimul drum / VIDEO
Bzi.ro
De ce a lipsit Andra de la nunta lui Pepe: „E foarte cald, trebuie să vă spun că…”
Fanatik.ro
Gigantul din România care face angajări. Nu ai nevoie de facultate pentru aceste posturi
Capital.ro
UNGARIA, la ani lumină de România. Ungurii ne-au umilit la propriu
Playtech.ro
Greșeala pe care o fac șoferii românii la pompă când fac plinul la mașină: de ce să nu forțezi pistolul când sare
DailyBusiness
Un drum cerut de români, mai aproape de realitate! Când încep licitațiile?
Adevarul
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul și amenință monopolul deținut, până acum de China
Spynews
„Ne-am săturat să existe rasism!”. Betty Vișănescu, concurenta de la Asia Express, reacție acidă, după ce Babasha a fost huiduit la concertul trupei Coldplay / FOTO
Spynews
Cum și-a încurajat Carmen de la Roma fiul, pe Babasha, în timp ce toată Arena Națională îl huiduia la concertul Coldplay: „Te-a luat în brațe...” / VIDEO
Evz.ro
Babasha revine. Ce s-a întâmplat pe Arena Națională
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei. Soțul și fiul ei nu s-au dezlipit de sicriu
Cancan.ro
La 5 ani, Maia se prinde cu disperare de firul vieții. Singura dorință a copilului stă scrisă prin cele mai dureroase cuvinte: “Mami, mie nu-mi mai bate inimioara…”
Playsport.ro
REACȚIA MOMENTULUI! Ce a putut să spună soția milionarului Șucu după ce l-a văzut pe Babasha la concertul Coldplay: "DA, DA, DA"
kanald.ro
Motivul din spatele odioasei crime de la Oradea. Anchetatorii au dezvăluit de ce a fost ucisă femeia în vârstă de 31 de ani
Capital.ro
Putin este furios. Decizia ISTORICĂ de azi, 13 iunie. Nimeni nu credea posibil
StirileBZI
Se impozitează darul de la nuntă și botez? ANAF a făcut lumină în aceste cazuri
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
substantial.ro
Curtea de Justiție a UE condamnă Ungaria la amendă pentru nerespectarea dreptului în domeniul azilului
MediaFlux
Simona Bucura Oprescu, anunț important pentru milioane de români. Ministrul Muncii a transmis: „Facem eforturi”
Shtiu.ro
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi la ce stat ne referim?