Toți cetățenii vor avea un cont bancar fără comisioane financiare din 2024. Totul despre noua lege

O nouă lege oficializată marți, dar care intră în vigoare începând cu vara lui 2024 spune că oricărui cetățean i se va garanta un cont fără comisioane financiare în care să poată primi salariul sau beneficiile sociale. Deschiderea și administrarea contului, dar și retragerea de numerar de la bancomat nu vor implica comisioane.

20 dec. 2023, 14:36
Toți cetățenii vor avea un cont bancar fără comisioane financiare din 2024. Totul despre noua lege

Legea 406/2023 a apărut marți în Monitorul Oficial. Cetățenii vor avea, astfel, garantat un cont fără comisioane financiare, unde să i se facă plata drepturilor salariale sau a beneficiilor sociale.

Toți cetățenii vor avea un cont bancar fără comisioane financiare din 2024

Prin această măsură se dorește îmbunătățirea relației dintre cetățean și stat, în sensul optimizării tranferurilor, printre care: primirea indemnizațiilor sociale, plata taxelor și a impozitelor, după cum este subliniat în nota de fundamentare a noii legi, potrivit avocat.net.

Citește și Pensii 2024. Ministrul Muncii, anunţ pentru cei mai sărmani români: Cât va fi pensia minimă de la anul

Nu se va percepe comision nici la deschiderea sau administrarea contului, nici la retragerea de numerar, interogarea soldului la bancomat, nici la plățile online și închiderea contului de bază folosit de cetățeni. O singură excepție a fost menționată, și anume că cetățenii nu vor beneficia de gratuitate la plățile cu cardul pentru jocurile de noroc.

Toate serviciile fără comision se aplică în măsura încasării lunare în cont a veniturilor de natură salarială plătite de angajator, a pensiilor, a alocațiilor de asistență socială, a indemnizațiilor.

Plata în numerar nu e interzisă. Totuși, documentul prevede obligația comercianților de a accepta cel puțin o metodă de plată fără numerar.

Această nouă lege intră în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, adică în 16 iunie 2024 și se aplică contractelor aferente conturilor de plăți cu servicii de bază încheiate după acea dată.

Citește și Facturi la apă caldă și căldură de 3 – 4 ori mai mari în noiembrie decât anul trecut pentru bucureșteni. Care a fost explicația reprezentanţilor Termoenergetica